Obavijesti

News

Komentari 109

U Gunji otvorili pučku kuhinju: 'Spašeni smo od suhe hrane'

U Gunji otvorili pučku kuhinju: 'Spašeni smo od suhe hrane'
11

Kuhinja se otvorila u suradnji Islamske vjerske zajednice i Hrvatske vojske, a na dan će se pripravljati oko 500 kuhanih obroka. Na otvaranju je bio i predsjednik Josipović

VIDEO

Više od 500 obroka graha s junetinom prvo je toplo jelo koje se nakon mjesec dana skuhalo u Gunji. U subotu su ga u dvorištu tamošnje džamije skuhali pripadnici Hrvatske vojske . Tako je i u praksi zaživjelo obećanje predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftije Aziza Hasanovića , koji je nedavno najavio izdašnu pomoć u organizaciji pučke kuhinje u Gunji.

- Pučka kuhinja nas spašava od svakodnevne suhe hrane na koju smo nažalost prisiljeni u posljednje vrijeme. Sad barem znamo da možemo čistiti svoje kuće i da taj dan boravka u Gunji nećemo biti gladni, rekla nam je Hava Smajilović , Gunjanka koja se zaposlila na javnim radovima čišćenja sela.

Hava smatra da pokretanjem pučke kuhinje u Gunji neće više morati trošiti ono malo hrane što su dobili . No, za nju je bitnije pitanje konačnog povratka u svoj dom. Hava misli da ovakvom brzinom obnove Gunje ona neće moći u svoju kuću barem sljedeće tri godine! Trenutno živi u Županji i svaki dan dolazi na javne radove u Gunju.

- Neka požure s obnovom, sutra bismo se vratili, priča Hava.

Pokretanje videa...

24sata VIDEO

Islamska vjerska zajednica i Hrvatska vojska pučku kuhinju su otvorili prvoga dana ramazana. General Drago Lovrić , načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, najavio je da će se svi pripadnici Hrvatske vojske odreći dijela plaće te prikupljenim sredstvima, zajedno sa 150 tisuća dolara, koliko će pridodati američka vojska, krenuti u izgradnju doma za djecu s posebnim potrebama u Gunji!

Načelnik Općine Gunja otkrio je da su proteklih tjedana svjesno kršili zapovijed o zabrani unošenja hrane te da su u dogovoru s lokalnim pekarom organizirali da se svaki dan po 400-500 bureka donese i dijeli ljudima koji su čistili mjesto.

Pokretanje videa...

24sata VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović je, govoreći na otvaranju pučke kuhinje, izrazio ponos prema Hrvatskoj vojsci , a posebno je naglasio spretnost načelnika Stožera koji je, minutu ranije, prilikom primanja dara od domaćina iz islamske zajednice , u padu uhvatio kristalnu zdjelu koja je ispala iz prigodne kutije.

Josipović se rukovao gotovo sa svih 500 gostiju i mještana Gunje koji su se okupili na prvom ručku u pučkoj kuhinji.

- Rukujući se s ljudima mogu reći da sam kroz čvrstinu stiska ruke osjetio vaš optimizam i to me raduje, rekao je Josipović.

Pokretanje videa...

24sata VIDEO

Pučka kuhinja u Gunji ima kapacitet pripreme hrane za 2.000 ljudi. No, procjenjuje se da će dnevno pripremati 200-500 obroka . Kuhat će se na temelju prethodno napravljenih popisa ljudi koji će taj dan boraviti u Gunji pa se tako zna da će u ponedjeljak skuhati 200 obroka hrane.

Za potrebe otvaranja pučke kuhinje Hrvatska vojska je premjestila pokretnu kuhinju iz grada Otoka , koja je do sada pripremala obroke za stanovništvo poplavom ugroženih područja, te je u Gunji izvršena montaža kuhinje, šatora, poljskih stolova i klupa.

Oružane snage će u prvoj fazi rada poljske kuhinje u Gunji provoditi veterinarsko-sanitarni nadzor prijema, pripreme i podjele hrane , a namirnice za kuhanje i pribor za konzumaciju hrane osigurava Mešihat Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj.

U okviru ovog projekta Oružane snage će izvršiti obuku lokalnih kuharskih timova koje će predložiti Islamska zajednica i općina Gunja, a po završetku obuke lokalnih timova predat će na privremenu uporabu pokretnu poljsku kuhinju s pripadajućom opremom Mešihatu Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj i općini Gunja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca