Obavijesti

News

Komentari 60

'U HDZ-u je sustav pobijedi ili nestani. To će biti i Plenkoviću'

'U HDZ-u je sustav pobijedi ili nestani. To će biti i Plenkoviću'
1

Prednost za Plenkovića je da se u ranoj fazi deklarirao kao protivnik produbljavanja krize. Hoće li to biti dovoljno da birači oproste politički grijeh HDZ-u, treba vidjeti, kaže Gjenero

VIDEO

Za broj članova koji HDZ ima, Andrej Plenković je dobio relativno mali broj glasova, oko polovine stranke apstiniralo je od glasovanja i Plenkoviću bi to trebalo biti upozorenje, treba se pobrinuti da motivira članove, poručio je politički analitičar Davor Gjenero u emisiji Studio 4 na HRT-u.

Gjenero smatra da će Plenković ostati predsjednikom stranke ako osigura dobar izborni rezultat i ako nakon parlamentarnih izbora stranka bude sudjelovala u izvršnoj vlasti.

- U HDZ-u su uspostavili sustav ili "pobjedi ili nestani", tako da će taj princip vrijediti i za Plenkovića - kaže Gjenero.

Čini mu se da je Plenković vrlo svjestan izazova koji se pred njim otvaraju i činjenice da je zbog svega što se dogodilo u HDZ-u i među biračima i članovima zavladala rezignacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kada Plenković govori o vraćanju povjerenja, govori o novom motiviranju članova i biračkog tijela i to će biti njegov najveći izazov - tvrdi Gjenero. 

Gjenero smatra da je situacija u političkoj areni trenutačno vrlo teška.

- Građani načelno ne vole prijevremene izbore i kažnjavaju onoga za koga smatraju da je izazvao parlamentarnu krizu i doveo do prijevremenih izbora. U hrvatskom biračkom tijelu je jedinstveno uvjerenje da je ključni krivac za izbore HDZ sa svojim bivšim predsjednikom. Prednost za Plenkovića je da se u ranoj fazi deklarirao kao protivnik produbljavanja krize i zagovarao održavanje i nastavak koalicije s Mostom. Hoće li to biti dovoljno da birači oproste politički grijeh HDZ-u, treba vidjeti - poručio je.

'Od Plenkovića se ne očekuje pobjeda, već sudjelovanje u vlasti'

Na pitanje može li HDZ s Plenkovićem dostići prednost, koju prema istraživanju trenutačno ima SDP, Gjenero je odgovorio da prednost koju SDP trenutno ima nije tako velika.

- Radi se o nezadovoljstvu biračkog tijela time što je politika HDZ-a dovela do parlamentarne krize. Drugi tabor će vjerojatno iz izbora izaći s relativnom pobjedom, od Plenkovića nitko ne očekuje pobjedu na izborima, nego samo sudjelovanje u vlasti - smatra Gjenero.

'Most ključni politički neprijatelj SDP-u'

Što se tiče Mosta, Gjenero kaže da je Most bio mezimac medija i poželjan politički akter.

- Danas je Most ključni politički neprijatelj SDP-u, možda i veći od HDZ-a. Hoće li SDP nakon izbora imati dovoljno glasova u parlamentu da samostalno formira vladu ili neće, ovisi o tome kakav će biti izborni rezultat Mosta. Ključno pitanje za Most je hoće li biti u stanju motivirati svoje birače da izađu i ponove svoj izbor - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a