Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U HDZ-u uvjereni: 'Gotovo je, idući petak ćemo imati Vladu!'

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ponuda HDZ-a Mostu: Gube poljoprivredu i gospodarstvo, a zadržavaju zaštitu okoliša, pravosuđe, unutarnje poslove i upravu. Također, tu je i mjesto jednog potpredsjednika Vlade

Ponuda koju je Most dobio od HDZ-a ne može doživjeti veće promjene i o njoj se neće dalje pregovarati. Most bi izgubio dosadašnje Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, ali bi se iz potonjeg izdvojila energetika i stavila pod Ministarstvo zaštite okoliša. Uz to, Most bi zadržao Ministarstvo pravosuđa, zatim unutarnjih poslova i uprave. 

HDZ im nudi jednog potpredsjednika Vlade i spremni su da to bude prvi, koji bi jedini imao "funkciju" zamjenika premijera. HDZ također nudi Mostu i da prve dvije godine imaju predsjednika Sabora, a druge dvije HDZ.

Most treba odlučiti hoće li na tu funkciju staviti Božu Petrova, a za potpredsjednika Vlade gurnuti nekoga drugoga.  

'Vjerujemo da će prihvatiti ponudu, ali nikada se ne zna'

- Vjerujemo da će prihvatiti ponudu, ali nikada se ne zna. Možda budu tražili još neko poduzeće, ali ništa bitno se neće promijeniti – kaže nam sugovornik iz HDZ-a. 

HDZ planira već u sljedeći petak imati izglasanu i cijelu Vladu. Prije toga bi se isti dan trebao konstituirati Sabor, a također izglasana i određena jamstva koja je Most tražio. Sigurno neće biti izglasan ZERP, ograničavanja plaća u lokalnoj upravi i izmjene preplate za HRT, ali bi trebali tri preferencijalna glasa na izborima, ukidanje poreza na tvrtku, dakle manje izmjene. Sve bi e išlo ekspresno jer obično mandatar ima 30 dana za sastavljanje Vlade.

'I bez Mosta imamo dovoljnu potporu'

Mandatar bi u ponedjeljak trebao postati Andrej Plenković. U HDZ-u uvjeravaju da bi osim za mandatara, imali dovoljnu potporu u Saboru i za vladu i to bez Mosta. 

- Treba nam stabilna vlada i voljeli bi ići s njima, ali osigurat će se dovoljna potpora Vladi i u Saboru – kaže nam sugovornik.

Zasad Plenković ima uz HDZ-ovih 61 potpis, pet HSS-a, pet je dao i Klub Milana Bandića u kojem je jedan Čačićev zastupnik, ali i Kažimir Varda, prebjeg iz HSU-a, te dvoje zastupnika manjina. I ostale manjine bi trebale dati podršku, to je još šest zastupnika. To je dovoljno za mandatara, ali i za Vladu iako je većina tanka.

HSS se još nije izjasnio hoće li podržati Vladu, ali to je izgledno nakon preokreta čelnika HSS-a Kreše Beljaka. HNS-ov Ivan Vrdoljak je uporno isticao da ne želi dati potporu Vladi HDZ-a i Mosta.

Međutim, drugačije je ako Most ne bude u Vladi.

Nedavno je Vrdoljak u razgovoru za 24sata na direktna pitanja o podrški vladi bez Mosta izbjegavao odgovor, ali dao naslutiti da bi devet njihovih zastupnika moglo podržati tu opciju. I jučer je Ivan Vrdoljak za N1 rekao da su mostovci paraziti, ali ne smatra dobrim da se ide na treće izbore u godinu dana. Dakle, izgledna bi bila podrška.

Most konačnu odluku donosi kasno navečer

Most je proglasio šutnju, ali signali koji su došli iz te stranke daju naslutiti da će ipak prihvatiti ponudu.  Međutim, i kod njih ima nesuglasica oko HDZ-ove ponude, pa će konačna odluka vjerojatno biti donesena tek kasno navečer. Mostovci taje koji im je najsporniji dio ponude.

S njima bi vlada bila stabilnija, ali očito da Plenković ima i opciju manjinske vlade u potporu dijela zastupnika trenutačno u oporbi ili jednostavno pozvati HNS i HSS u Vladu. 

Komentari (157)
  • "Mi Hrvati imamo dvije narodne mane iz kojih izvire sva naša nesreća: mi svakome vjerujemo bez da promišljamo i lako zaboravljamo krivice koje nam drugi učine." Ante Starčević

    6. 10. 2016,   15:37
  • koji petak koji misec evo pljacke opet navali jos malo pa nestalo bit ce nam lipo ...ajme nama

    6. 10. 2016,   14:55
  • Konačno. Sada će poteći med i mlijeko.

    6. 10. 2016,   15:18