Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Hrvatskoj se nakon diplome zaposli svega 65 posto mladih

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Od svih europskih zemalja, Hrvatska se nalazi pri samom dnu ljestvice, skupa s Italijom u kojoj se nakon diplome zaposli 55,2 posto mladih i Grčkom sa samo 52 posto

Hrvatska od svih europskih zemalja ima jednu od najnižih stopa zapošljavanja mladih nakon diplome, pokazalo je najnovije istraživanje.

Provela ga je Europska komisija u 2018. Utvrdili su da ta stopa iznosi 65,9 posto, pa se Hrvatska tako nalazi pri dnu ljestvice skupa s Italijom u kojoj se nakon diplome zaposli 55,2 posto mladih i Grčkom sa samo 52 posto.

Na vrhu ljestvice su pak Malta, Njemačka i Nizozemska. U prvoj se odmah nakon završetka fakulteta zaposli čak 94,5 posto ljudi, a u druge dvije nešto više od 90 posto njih. Slijede ih Češka, Austrija, Luksemburg i Švedska. U Europskoj komisiji poručili su kako se nadaju da će brojke poslužiti svim zemljama da poboljšaju uvjete za zapošljavanje mladim ljudima s diplomom. Vjeruju da će se ulaganje u obrazovanje svim zemljama isplatiti.

- Samo ljudi koji postižu uspjeh u životu su samopouzdana radna snaga koja pridonosi - tvrdi EK.

Komentari (7)
  • Zato što se preko veze zapošljavaju podobni, a ne sposobni. Baš zbog toga mladi sa diplomama ne mogu konkurirati i odlaze iz Hrvatske. Tko će za 10 godina financirati sve te uhljebe? Što vas nije sramota uzeti posao i primati plaću koju niste zaslužili? Kako se osjećate kad vidite sve te mlade koji su uzalud došli na razgovor za posao, a vi znate da je za vas raspisan natječaj? Koliko se novaca i vremena utroši na razno razne razgovore za već namještene pozicije. Ovako sustav još dugo neće i ne može funkcionirati. Baš ti mladi će van Hrvatske gledati vaš propast, a drugo niste ni zaslužili.

    10. 4. 2019,   20:00
  • Kako ne eto sad jedan s 39 ide u bruxelles a drugi od 24 ni mqnje ni vise nego savjetnik premijera imamo mi sposobnih ali nisu podobni pa se zato ne mogu zaposlit. Tko nije podoban uz to klima dzaba mu sve znanje diplome nema sanse da se zaposli sto to dobro iskoriste u zapadnom svijetu taj njihov potencijal, gdje je znanje i volja za rad isppred clanske iskaznice.Tamo ih nitko ne pita ciji su clan nego jeli hoce i znaju radit svoj posao.

    10. 4. 2019,   20:13
  • osoba iz moje obitelji: doktor znanosti već 10 godina (doktorirao vrlo mlad), nekoliko stručnih knjiga iza sebe. zbog državnog "zatvaranja pipe" više njih sa znan. instituta odlazi na burzu. tijekom godine dana javlja se na sve natječaje, jasno dosta ispod svojeg ranga naobrazbe. tamo vidi da njegove prijave često nisu niti otvorene! poziv na intervju samo jednom u godini dana!!! evo to je stanje sa zapošljavanjem obrazovanih u ovoj državi!

    10. 4. 2019,   20:31