Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Hrvatskoj se prvi put nakon rata osniva pričuvna policija

None Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iako zakonsko uporište za aktiviranje pričuvne policije postoji, a u Ravnateljstvu policije je i Odsjek pričuve, zaživi li ovaj plan MUP-a, pričuvna bi policija formalno bila ustrojena prvi put od rata

Posljednjih dana policajci diljem Hrvatske kucaju na vrata svojih bivših kolega, danas umirovljenika, ili biraju njihove telefonske brojeve. Zanima ih je li tko od njih zainteresiran da se vrati u plave redove, i to u pričuvni sastav policije, piše u petak Večernji list.

Iako zakonsko uporište za aktiviranje pričuvne policije postoji, a u Ravnateljstvu policije je i Odsjek pričuve, zaživi li ovaj plan MUP-a, pričuvna bi policija formalno bila ustrojena prvi put od rata, navodi dnevnik. Dodaju da u MUP-u o tome ne žele govoriti, ponajviše stoga što s Ministarstvom financija još nije zatvorena novčana konstrukcija cijelog nauma.

Jedino što se od njih može čuti jest to da bi se pričuvni policajci angažirali na području onih uprava u kojima imaju prebivalište, a njihov bi osnovni zadatak bio rasteretiti postojeće policijske snage, da se ovi potonji ne troše na jednostavnije poslove, poput štićenja objekata. K tomu, njihova je interpretacija i ta da bi se tako policajcima koji su zbog beneficiranog radnog staža otišli u mirovinu, dok su zapravo itekako radno sposobni, omogućilo da lakše prebrode prestanak radne aktivnosti, piše Večernji list.

Međutim, u policijskim se redovima može čuti da je stvarni razlog taj što u policiju mladi ne žele dok iz njezinih redova mnogi odlaze i to prvenstveno zbog male plaće. U Istri i Dalmaciji već je dulje vremena teško pronaći mladu osobu zainteresiranu za rad u policiji pa je posljednjih godina najviše zainteresiranih za policijsku odoru bilo u Slavoniji, no i oni su u međuvremenu 'otpali' jer ih se raspoređivalo u uprave na moru, gdje bi trošak smještaja snosili sami. Stoga se posljednjih dana događalo da poziv za angažman u pričuvi dobivaju i oni koji su još u radnom odnosu, ističe dnevnik.

Prema važećoj Uredbi o pričuvnoj policiji propisano je da pričuvna policija ne može brojiti više od 30 posto aktivnog sastava, što bi značilo da MUP u pričuvu može mobilizirati oko 6000 ljudi. Baš toliko ih, smatra čelnik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, MUP-U i nedostaje: Takva je projekcija sindikata. Samo u Zagrebu 1000 je policajca manje nego što bi ih trebalo biti. Tu je i granica. Nema ih dovoljno, kazao je Jagić.

Kao glavni razlog naveo je male plaće. "Početnik bi trebao imati 1000 eura, oni s duljim stažem i više. Ministarstvo financija moralo bi znati da je sigurnost prioritet, bez obzira na to koliko košta", kazao je Jagić za Večernji list.

Tema: Hrvatska

Komentari (11)
  • U Hrvatskoj bi trebalo opet osnovati financijsku policiju...Sa širokim ovlastima i po mogućnostima pokretnim sudovima koji bi promptno rješavali možebitne prekršaje.Financijska policija bi imala ovlasti,bez naloga, ući u prostorije bilo koje firme u Hrvatskoj 0-24h, 365 dana u godini, u cilju dubinske kontrole iste.....Isto tako po pitanju huliganizma...Dežurni sudac 0-24 h u Zagrebu, koji bi video linkom ekspresno rješavao sve probleme..Neovisna državna unutarnja kontrola za sve zastupnike i ostale državne dužnosnike koja bi 0-24 h pratila službene mobitele i emailove navedenih uz stalno elektronsko praćenje njihovog kretanja..Usput i maksimalno skratiti sve sudske procese te svakom optuženom za iznos veći od milijun kuna zabraniti izlaz iz Hrvatske, da nebi pobjegli u BIH ili druge zemlje...Sve se to da riješiti u mjesec dana po hitnom postupku,ako politika ima volje i želje za promjenama..Zbog desetak tisuća lopova u ovih 30 godina, nas Hrvata ima dva milijuna manje nego što nas je rebalo biti, nemamo eskadrilu -dvije F-15-ica koje smo trebali imati i nemamo prosjećnu zapadnoeuropsku plaču (2000 eura mjesećno),a što nam je obećavano dok se rušila Jugoslavija.... ..

    14. 6. 2019,   11:20
  • mup je oličenje kontradiktornosti... tjeraju ljude iz sustava, male plaće su tek jedan od problema koji nije niti toliko bitan... mogućnost napredovanja je na principu špage, tko jače potegne i tko je bolji s kim... šefovi su nerijetko polupismeni ljudi koji su na pozicije došli kumskim i rodbinskim vezama... mup se svim silama trudi da zakine ljude što se tiče prekovremenih, putnih, dnevnica itd.... da ne spominjem bacanje kontinentalaca po obali. početna plaća 3,5 tisuće kuna pa ti živi u DU,ŠI,ZD,PU ... i onda neće nitko u policiju... pa kako to? (Vojko V)

    14. 6. 2019,   10:52
  • Mislim da je i ova policija koju imamo , u dobroj mjeri pričuvna. Efekat im je na nivou ležećih policajaca, tko naleti , naleti, tko protutnji, nikom ništa.

    14. 6. 2019,   12:57