Obavijesti

News

Komentari 40

U Hrvatskoj cijene hrane kao u EU, alkohol i duhan su jeftiniji

U Hrvatskoj cijene hrane kao u EU, alkohol i duhan su jeftiniji
1

U Danskoj su razine cijena potrošačke robe i usluga u 2017. godini bile 42 posto iznad prosjeka Europske unije, utvrdili su u Eurostatu. Slijedi Luksemburg te Irska i Švedska

VIDEO

Danska je prošle godine zabilježila najvišu ukupnu razinu cijena robe i usluga a Bugarska najnižu, dok se Hrvatska izdvajala skupom potrošačkom elektronikom, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Danskoj su razine cijena potrošačke robe i usluga u 2017. godini bile 42 posto iznad prosjeka Europske unije, utvrdili su u Eurostatu.

Slijedi Luksemburg s razinom cijena 27 posto iznad prosjeka, te Irska i Švedska gdje su one bile za četvrtinu više od te vrijednosti.

Na drugom je kraju ljestvice s najnižom razinom cijena, upola nižom od prosjeka Unije, Bugarska, a društvo joj čine Rumunjska i Poljska s razinom cijena također blizu polovine europskog prosjeka.

U Hrvatskoj je ukupna razina cijena potrošačke robe i usluga u 2017. bila za trećinu niža od prosjeka Unije, pokazuju podaci Eurostata.

Hrana najskuplja u Danskoj

Razina cijena usporedive košarice prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića u EU bila je dvostruko viša u najskupljoj članici u odnosu na onu najjeftiniju.

Tako je u Rumunjskoj bila 38 posto ispod europskog prosjeka dok je u Danskoj bila upola viša od prosjeka Unije, utvrdili su u Eurostatu.

Među cijenama s najnižim cijenama hrane izdvojili su još Poljsku, gdje su prošle godine bile 35 posto ispod prosjeka Unije.

Uz Dansku, skupoćom hrane izdvajale su se prošle godine i Švedska, Austrija i Luksemburg, gdje su cijene košarice bile za četvrtinu iznad prosjeka Unije.

U Finskoj i Irskoj bile su više negdje za petinu a u Belgiji, Francuskoj i Italiji za 12 posto.

U Hrvatskoj su cijene usporedive košarice prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića bile četiri posto niže u odnosu na prosjek Unije, pokazuju podaci Eurostata.

Alkoholna pića i duhan najskuplji u Irskoj

Značajne su razlike među članicama zabilježene i u cijenama alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, napominju u Eurostatu. 

Irska je prošle godine zauzela uvjerljivo prvo mjesto među zemljama EU-a s najvišim cijenama alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, 74 posto iznad prosjeka Unije.

Na drugom je mjestu Velika Britanija sa cijenama te kategorije potrošačkih proizvoda 57 posto iznad europskog prosjeka a na trećem Finska sa cijenama višim za 39 posto.

Slijede Švedska i Danska, gdje su one bile više oko petine.

Najniže su pak cijene alkoholnih pića i duhanskih proizvoda prošle godine zabilježene u Bugarskoj, gotovo upola niže od prosjeka Unije. Slijedi Rumunjska sa cijenama te kategorije prozivoda 31 posto ispod porsjeka Unije te Mađarska gdje su one bile niže 30 posto.

U Hrvatskoj su cijene alkoholnih pića i duhanskih proizvoda u 2017. bile 27 posto niže od prosjeka Unije.

U Komisiji napominju da su velike razlike među pojedinim zemljama rezultat razlika u trošarinama.

Restorani i hoteli tri puta skuplji u Danskoj nego u Bugarskoj

Bugarska i Danska našle su se na suprotnim stranama ljestvice i u slučaju cijena restorana i hotela, koje su u 'novoj' članici EU-a bile upola niže od prosjeka ispod prosjeka Unije. U Danskoj su pak bile upola više od te vrijednosti.

Izrazito niskim cijenama ugostiteljskih usluga izdvajale su se još Rumunjka i Češka, od 45 do 40 posto ispod prosjeka Unije.

Skupoćom se pak isticala - uz Dansku - još Švedska, sa cijenama 46 posto iznad prosjeka EU-a.

U Hrvatskoj su cijene usluga u restoranima i hotelima u 2017. godini bile 27 posto niže od prosjeka Unije, pokazuje izvješće Eurostata.

Hrvatska među zemljama s najskupljom potrošačkom elektronikom

Potrošačka je elektronika kategorija proizvoda čije su se cijene najmanje razlikovale među zemljama Unije, krećući se u rasponu od 10 posto iznad prosjeka EU-a u Danskoj i Francuskoj do 24 posto ispod tog prosjeka u Irskoj, napominju u europskom statističkom uredu.

Hrvatska je zauzela treće mjesto na ljestvici najskupljih zemalja u toj kategoriji proizvoda, sa cijenama osam posto iznad prosjeka Unije, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Manje su razlike među zemljama EU-a zabilježene i u cijenama odjeće, uz najjeftiniju Bugarsku gdje su bile za petinu ispod prosjeka Unije i najskuplju Švedsku sa cijenama za 34 posto iznad te vrijednosti.

U Hrvatskoj su cijene odjeće prošle godine bile na razini prosjeka Unije.

U kategoriji cijena automobila, motora i bicikala najskuplje su prošle godine bile Finska, Irska i Portugal, sa cijenama 11 posto iznad europskog prosjeka.

Najniže su pak bile u Slovačkoj, 19 posto ispod prosjeka Unije.

U Hrvatskoj su cijene prijevoznih sredstava u 2017. godini bile šest posto niže od prosjeka EU-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u