Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"U javnim poduzećima se ne može nacionalno kadrovirati"

None Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Gordan Jandroković je izrazio uvjerenje da će do sljedećeg kruga konzultacija 10. listopada HDZ postići dogovor s Mostom, a 14. listopada formirati i Vladu

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je četvrtak iznenađenje izjavom potpredsjednika SDSS-a i saborskog zastupnika Milorada Pupovca da u javnim poduzećima poput HEP-a, Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda trebaju biti i pripadnici nacionalnih manjina, rekavši kako se ne može nacionalno kadrovirati.

- Iznenadio me gospodin Pupovac s tom izjavom. Mislim da se pitanje razvoja nerazvijenih područja rješava odlukama i zakonima, a ne kadroviranjem po nacionalnoj osnovi. Mislim da bi to bio korak unazad. Potrebno je zaista uložiti poseban trud da ljudi koji žive ispod razine osnovnih uvjeta, ali ne vjerujem da se to može rješavati zapošljavanjem na nacionalnoj osnovi - rekao je Jandroković za N1 televiziju.

'Uvjeren sam da do 14. listopada možemo formirati Vladu'

Jandroković je izrazio uvjerenje da će do sljedećeg kruga konzultacija 10. listopada HDZ postići dogovor s Mostom, a 14. listopada formirati i Vladu.

- Do sada smo prošli kroz sedam točaka i postigli visoku razinu suglasnosti. Sada razgovaramo o programu Vlade, ustrojstvu, a onda će na red doći kadrovi. Vjerujem da ćemo posao odraditi u roku - rekao je.

Kazao je da nisu jedino jamstva Mosta bila na dosadašnjem repertoaru.

- Razgovaramo dva tjedna i tri dana. Govorim tako jer je svaki dan stvarno bitan. Nismo razgovarali samo o jamstvima. Već smo počeli i o ustrojstvu Vlade i o programu. Uz dobru volju i kvalitetan dijalog možemo prikupiti potpise i do 10. listopada i 14. listopada imati konstituirajuću sjednicu Sabora i formirati Vladu - rekao je.

'Što se ministara tiče, formiramo vladu HDZ-a i Mosta'

Jandroković nije potvrdio informaciju da će nova Vlada imati čak četiri potpredsjednika, a Mostu bi trebalo pripasti pet ministarstava.

- Te informacije nisu utemeljene na postignutom dogovoru jer još uvijek razgovaramo o ustroju. Čitav je niz ideja, mi smo iznijeli koncept, a kolege iz Mosta ga razmatraju i vjerujem da ćemo doći do zajedničkog stava - kaže.

Za izjavu Milorada Pupovca da manjinci i dalje pregovaraju s HDZ-om da i oni budu zastupljeni u radu Vlade i Sabora, Jandroković je rekao da se nije razgovaralo o potpredsjedničkom niti ministarskom mjestu.

- Nemam informacija da žele sudjelovati u Vladi. Što se tiče saborskih pozicija o tome ćemo razgovarati kad za to dođe vrijeme. Što se ministara tiče formiramo vladu HDZ-a i Mosta - tvrdi Jandroković.

'Ne želimo kontrolirati jedni druge, već osigurati funkcionalnu Vladu'

Kazao je da se još uvijek razgovara o principu da ministar bude iz jedne stranke, a zamjenik iz druge.

- Ne želimo kontrolirati jedni druge. Želimo osigurati funkcionalnu Vladu. O tome još uvijek razgovaramo s kolegama iz Mosta - objašnjava Jandroković.

Za Inu kaže da još nije došla na red, a upravo je ona bila jedan od glavnih kamena spoticaja dosadašnje Vlade Mosta i HDZ-a.

'HDZ je jedinstven'

Jandroković tvrdi da u HDZ-u razilka nema.

- HDZ je jedinstven. Upravo tom sinergijom ostvarena je izborna pobjeda tako da vjerujem da će idući dani pokazati da je HDZ jedinstven, čvrst i temeljna stranka koja će formirati Vladu - kazao je.

Komentari (60)
  • javna poduzeca su leglo političkih poltrona ...... amen

    29. 9. 2016,   12:03
  • Vecina Srba je dosla na ta mjesta po srpskom fašistickom kljucu, u tadasnjoj miliciji u Zagrebu bilo ih je preki 80 posto i vecina zavrsila među teroristima, fašistima i naravno da to nikome nije smetalo, trebalo ih je u zatvor strpati. Srpska fašisticka prica je zavrsena provoditelju fašistickog projekta Memorandum. Jednom ćetnik uvjek četnik,

    29. 9. 2016,   11:53
  • sve se gleda i podobnost i stranačka pripadnost evo sad i nacionalnost....samo sposobnost nije važna..

    29. 9. 2016,   11:55