Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U KBC-u Split nova bolnica za liječenje onkoloških bolesnika

Radi se o izvanrednom ambulantnom prostoru sa sedam novih ambulanta, čekaonicama koje nisu napučene, te sa sustavom za adekvatnu administraciju ili prijem bolesnika

U Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split idućeg će tjedna biti otvorena nova dnevna bolnica i laboratorij za pripremu citostatika, čime će se značajno povećati polikliničke mogućnosti u liječenju onkoloških bolesnika, a projekt je financiralo Ministarstvo zdravstva sa 6,6 milijuna kuna.

Dnevnu bolnicu otvorit će u četvrtak, 29. studenoga, ministar zdravstva Milan Kujundžić i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. 

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Terapiju u dnevnoj bolnici dnevno prima 80-ak pacijenata, a predstojnik Klinike Eduard Vrdoljak kaže kako će im najmodernije uređena dnevna bolnica, sa 20 novih ležajeva uz dosadašnjih deset, pokriti potrebe za onkološkim liječenjem u sljedećih 20 do 30 godina.

- Radi se o izvanrednom ambulantnom prostoru sa sedam novih ambulanta, čekaonicama koje nisu napučene, te sa sustavom za adekvatnu administraciju ili prijem bolesnika i njihovo raspoređivanje. Sve zajedno funkcionira kao u razvijenim zapadno europskim zemljama i SAD-u - kaže Vrdoljak.

Medicinske sestre i liječnici u splitskoj onkološkoj klinici provode holistički pristup liječenju i resocijalizaciji pacijenata, pa je tako unutrašnjost bolnice veselo oslikana, a pacijentima koji primaju terapiju, uz ponudu košara s voćem i cvijećem koje ih okružuje, pušta se relaksirajuća glazba.

HRANA KAO LIJEK Prehrana za oboljele od raka: Kupus usporava rast tumora

Klinika je jedinstvena i po svojoj radijskoj postaji Sunce, koja izborom tema i glazbe pomaže u ozdravljenju pacijenata, ali i u širenju dobrih vibracija za sve koji ih slušaju.

Vrdoljak napominje da imaju satnicu koja se poštuje, kao i opremljene, educirane i nasmijane medicinske sestre i liječnike, zbog čega borba protiv raka postaje lakša i bolja za pacijenta. No za adekvatnu i dostatnu terapiju nedostaju im dva linearna akceleratora.

Projekt dnevne bolnice i laboratorija za pripremu citostatika bio je strateški projekt bivšeg i nedavno preminulog ravnatelja KBC-a Ive Jurića.

Tema: Hrvatska

Komentari (6)
  • Neka bude bolje, jer do sada je užas. Pacijenti nemaju gdje sjesti u čekaoni. Minimum dva sata se čeka, ako je samo kontrola. Pogotovo je grozno u podrumu. Tako deprimirajuće. Ovog ljeta dođe sestra i ugasi svjetlo da nam je hladnije. Tada u polumraku gledamo jedni druge. Nadajmo se da će biti upola bolje kako pričaju.

    25. 11. 2018,   19:45
  • Drago mi je zbog bolsnika.

    25. 11. 2018,   18:51
  • Lipa vijest ! Što manje da je bolesnika.

    25. 11. 2018,   11:51