Obavijesti

News

Komentari 0

U Kini osuđeno devet osoba za krijumčarenje fentanila u SAD

U Kini osuđeno devet osoba za krijumčarenje fentanila u SAD
1

SAD je ranije kritizirao Kinu da ne čini dovoljno na suzbijanju ilegalne trgovine tom opasnom drogom, što je dodatno iritiralo ionako napete odnose Kine i Sjedinjenih Država

VIDEO

Kineski sud u četvrtak je osudio devetero osoba, jednu uz odgođenu smrtnu kaznu, zbog krijumčarenja opioidnog analgetika fentanila u Sjedinjene Američke Države, što je prvi takav slučaj suradnje dviju zemalja.

SAD je ranije kritizirao Kinu da ne čini dovoljno na suzbijanju ilegalne trgovine tom opasnom drogom, što je dodatno iritiralo ionako napete odnose Kine i Sjedinjenih Država, nagrižene štetnim trgovinskim ratom.

Priopćenje o uspješno provedenoj akciji razbijanja krijumčarskog lanca dolazi upravo dok se očekuje potpisivanje privremenog trgovinskog sporazuma.

Fentanil je izuzetno adiktivan sintetički opioid, 50 puta potentniji od heroina. Relativno je jeftin pa se često koristi za proizvodnju krivotvorenih narkotika - dileri ga miješaju s heroinom ili čak u potpunosti zamjenjuju heroin njime, a da o tome ne obavijeste korisnike, pa dolazi do predoziranja, što je u SAD-u izazvalo epidemiju predoziranja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dvojica na ispitivanju zbog lažnih uzbuna, oružja, droga...
Dvojica na ispitivanju zbog lažnih uzbuna, oružja, droga...

Viši dužnosnik kineskog Nacionalnog povjerenstva za kontrolu narkotika Yu Haibin kazao je novinarima u sjevernom gradu Xingtaiju, gdje se održalo suđenje, da su američke i kineske zakonodavne vlasti zajedno radile na razbijanju lanca koji je u SAD krijumčario fentanil i druge opioide koristeći kurira.

Dvije su osobe osuđene na doživotni zatvor, dok je jedna dobila odgođenu smrtnu kaznu, što se u praksi također svodi na doživotni zatvor, rekao je Yu.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u Sjedinjenim Državama u 2017. godini zabilježeno je više od 28 tisuća smrti od predoziranja sintetičkim opioidima, i to uglavnom povezanih sa supstancama vezanih uz fentanil.

Američka Agencija za suzbijanje droga prozivala je Kinu kao glavni glavni izvor ilegalnog fentanila. Kina je te optužbe odbacila. Američki predsjednik Donald Trump u kolovozu je optužio kineskog predsjednika Xia Jinpinga da nije proveo obećano pooštravanje mjera.

Yu je izjavio da je Kina spremna surađivati s američkim zakonodavnim vlastima i svim drugim međunarodnim kolegama na suzbijanju trgovine narkoticima, te tako "nastaviti pridonositi kineskoj mudrosti i snazi u globalnom upravljanju narkoticima".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina