Obavijesti

News

Komentari 213

U kući je držao pet tona mesa: 'Kupim ga, skladištim i vozim'

U kući je držao pet tona mesa: 'Kupim ga,  skladištim i vozim'
1

Inspekcija je u kući u Sekulićima na Žumberku pronašla hladnjače s mesom. Vlasnik Dragan Sekulić tvrdi da je s mesom sve u redu, ali nije registrirao hladnjače: 'Bio sam lijen'

VIDEO

Nije istina da je ovdje pronađena ilegalna mesnica. Ovo nije mesnica, ovdje su hladnjače. Ja sam u prekršaju utoliko što ove hladnjače i frižideri nisu registrirani, odnosno nisu prijavljeni i nemam dozvolu za njih. 

Kaže to Dragan Sekulić, vlasnik restorana u Splitu, nakon što su carinici u srijedu u suradnji s inspektorima Ministarstva poljoprivrede u prizemlju njegove kuće u Sekulićima na Žumberku pronašli hladnjače s gotovo pet tona mesa, koje ugostitelj tu skladišti. 

Tijekom postupka nadzora obrade i prerade mesa inspekcija mu je meso oduzela, a izdali su mu i zabranu obavljanja neregistrirane djelatnosti.

- Nisam hladnjaču registrirao jer sam bio lijen. Nisam mislio da je to toliko važno - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje da je zbog pojačanog posla i premale hladnjače u Splitu meso skladištio u Sekulićima posljednjih godinu dana. Tu su njegovi djelatnici meso samo obrađivali, raspremali i spremali u hladnjače. 

- Sve meso koje se nalazilo u njima u trenutku kad je ‘zakon’ došao ovdje, ima pokriće, svaki dekagram mesa u hladnjači je pokriven dokumentima. Kupujem ga u Zagrebu, kupujem ga u Splitu, ovdje ga sredim, uredim i ovdje ga skladištim i vozim ga u Split. Nema nikakvoga govora o salmoneli, meso je legalno, kupljeno, sve je to bila junetina, meso su oduzeli i uništit će ga. Inspekcija, carinici i veterinari su bili korektni. Sad ću registrirati hladnjače i raditi dalje kao što se radilo i do sada. Oni su odradili svoj posao, a ja ću odgovarati za ono što nisam učinio - zaključio je Dragan te dodao da je hladnjače uredio, jednu prije sedam-osam godina a drugu prije tri godine, jer se u Sekulićima pokušavao baviti uzgojem krava, ali mu nije išlo pa je odustao.

Mještani žumberačkoga kraja govore da je Dragan u kući skladištio meso u hladnjačama za potrebe restorana u Splitu te dodaju da je za to u prizemlju kuće uredio dvije hladnjače. 

Dolazili su njegovi zaposlenici iz Splita, ovdje bi očistili, raspremili meso ili lignje, skladištili ga, a potom mjesečno jednom do dva puta dolazili po njega i vozili u restoran u Splitu - rekao je mještanin Sekulića. 

- Hrvatski državljanin je u mjestu Sekulići obrađivao i prerađivao meso, a da pritom djelatnost nije registrirao kod nadležnog tijela ili prijavio poreznim tijelima. Izrečeno mu je usmeno rješenje kojim se zabranjuje obavljanje neregistrirane djelatnosti obrade i prerade mesa te će protiv odgovorne osobe biti podnesen prekršajni nalog - rekli su u Carini.

U četvrtak su se oglasili i iz vinarije Kutjevo. Kažu da vino hrvatskih proizvođača prolazi rigorozne kontrole, a ono iz uvoza nitko ne kontrolira.

'Dolaze nam jaja za 15 lipa' 

Od jaja koja pregleda inspekcija, a koja u tegljačima dolaze iz uvoza, oznaku i deklaraciju da su za prodaju ima samo trećina jaja. Dvije trećine jaja ispod njih su neoznačene, govori Zdravko Crnčan, vlasnik peradarske farme Marijančanka iz mjesta Marijanci. 

Kaže da je hrvatsko tržište hrane preplavljeno uvoznim proizvodima upitne kakvoće i zdravstvene ispravnosti. Crnčan, na čijoj farmi se dnevno proizvede 30.000 jaja, tvrdi da su za takvo stanje krivi oni koji su rigorozno kažnjavali domaće proizvođače i za najmanju sitnicu, a dopustili da svašta ulazi u Hrvatsku iz inozemstva. 

- Nemoguće je kvalitetno jaje proizvesti za manje od 60 lipa po komadu. To je realna cijena ako se poštuju svi propisi i mjere o držanju i ishrani koka nesilica, skladištenju i drugim uvjetima. Kako to da netko u nekoj od zemalja Europske unije, odakle se uvoze jaja, ako poštuje sve regulative koje su i kod nas obavezne, može proizvesti i prodati jaje od 15 do 20 lipa? Pogotovo ako tu uračunamo i transport, marže, zaradu uvoznika. Ta jaja onda završe na polici. Cijena im na nekoj akciji bude 7,5 kuna za deset komada, bez oznake uvoznog proizvoda. Bez ispravne deklaracije nitko ne zna koliko su stara. Tad se javlja salmonela - objašnjava Crnčan. 

Tvrdi kako milijuni jaja bez oznaka i deklaracija ulaze u zemlju i idu na prepakiravanje. Nakon toga se prodaju kao domaći proizvod. Crnčan kaže kako službeni podaci govore da je proizvodnja domaćih jaja velika. No objašnjava da je riječ o obmani. 

- Službeni podaci kažu da je prošle godine uvezeno 115 milijuna komada. To je kapacitet samo dvije ili tri veće hrvatske farme. No riječ je samo o registriranim jajima. Odgovorno tvrdim da je stvarni broj uvezenih jaja u Hrvatsku oko 200 milijuna kuna. Najviše ih dolazi iz Poljske - objasnio je Crnčan.

Kaže da je u Hrvatskoj od 200-tinjak ostalo samo 40-ak peradarskih farmi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 213
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.