Obavijesti

News

Komentari 3

U laboratoriju na fakultetu "mućkaju" sapune i kreme

U laboratoriju na fakultetu "mućkaju" sapune i kreme
2

Riječki studenti vode edukacije o tome kako iz prirode dobiti najbolje proizvode za njegu tijela i higijenu. Nadaju se da će uskoro proširiti liniju prirodne kozmetike

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Studenti biotehnologije riječkog Sveučilišta proizvode prirodne sapune, kreme, balzame, a nadaju se da će uskoro proširiti liniju prirodne kozmetike. Osnovali su udrugu, a u sklopu projekta ‘‘100 posto prirodno’’ žele sve informirati o alternativnim mogućnostima njege i higijene - uz pomoć onoga što pronalazimo u prirodi. Ideja je to voditelja udruge Edia Zucce (22) i Marine Ožbolt (22).

Udruga okuplja kreativne, ambiciozne sposobne studente, a cilj joj je motivirati ih i pomoći im u realizaciji različitih ideja i projekata.

- Kozmetiku izrađuju sami, naravno, uz savjete mentora, a cijeli projekt dobra je prigoda za usavršavanje. Studentima daje priliku za samostalan, praktičan rad u laboratoriju. Svi teže što više naučiti, koristiti se raznim tehnikama i metodama kako bi stekli što više iskustva, a koji će im biti važni za buduću karijeru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ideja za projekt razvila se iz želje da se blagodati prirodne kozmetike što više približe javnosti. Njome se učinkovitije štiti ljudsko zdravlje, ali i sam okoliš. Sve naše sirovine potpuno potječu iz prirode uz minimalnu industrijsku preradu. Prednost dajemo sirovinama iz lokalnog podneblja. Proizvodi ne sadrže sintetičke dodatke, konzervanse, bojila i mirise. Koristeći dobro poznate svježe sirovine težimo stvaranju samo najkvalitetnijih proizvoda - kaže Zucco. Vrijedan tim studenata planira organizirati i edukativne radionice, kako za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente tako i za ostatak Riječana. Svi studenti koji sudjeluju u ovom projektu educirani su u vezi s toksikologijom, farmakologijom, ali i samoj proizvodnji. Imaju i stručnu podršku profesora te Odjela za biotehnologiju koji im daje opremu. Uz to, na ovaj način studenti žele istaknuti važnost cjeloživotnog usavršavanja koje je temelj za tržišnu konkurentnost.

- Želimo potaknuti mlade ljude na cjeloživotno usavršavanje, da budu odvažni i maštoviti u radu i da razmišljaju. Važno je da budu svjesni svojih potencijala i postanu odgovorne osobe čime se jača njihova konkurentnost na tržištu, a samim time i brže i učinkovitije zaposlenje mladih obrazovanih ljudi. Za sve to potrebno je raditi i na usavršavanju komunikacijskih i prezentacijskih vještina što nam je također jedan od ciljeva - kaže suvoditeljica Marina Ožbolt. Svi proizvodi bit će pakirani i deklarirani.

- Tvrtke su nam donirale dio ambalaže te eteričnih i biljnih ulja. Također imamo i stručnu podršku dr. med. Nine Bašić Marković, koja je uvijek spremna savjetima i pomaganjem u nalaženju stručne literature tijekom realizacije projekta - zahvalni su studenti četvrte godine biotehnologije. S najbolje ocijenjenim projektnim prijedlogom na prošlogodišnjem natječaju “Energija za razvoj” Zaklade Sveučilišta u Rijeci, koji je financirao HEP, mladi studenti osvojili su prvo mjesto, dok su na radionici Studentskog zbora Sveučilišta, također u Rijeci, pobijedili kao najbolji projekt radionice.

Prvu priliku za predstavljanje svog projekta i proizvoda tim će imati na skorašnjem prvom međunarodnom eko-sajmu u Rijeci naziva “100 posto natural”. Slijede mnogobrojne radionice, a u svibnju je, u sklopu znanstveno-sportske manifestacije Primatijade, planirana i radionica u Poreču koja okuplja studije prirodoslovno matematičkih struka sa četiri najveća sveučilišta u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Osijek, Rijeka), koja će se održati u Poreču.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović