Obavijesti

News

Komentari 18

U laži su kratke noge: Upali u probleme pa lažirali svoju smrt

U laži su kratke noge: Upali  u probleme pa lažirali svoju smrt
1

Ovo su priče pojedinaca koji su lažiranjem smrti pokušali spasiti sebe i vlastite obitelji, neki su se pak samo htjeli okoristiti, no jedno im je zajedničko - njihov plan nije uspio

VIDEO

Lažiranje vlastite smrti je potez očajnika, kojem ljudi priskaču kad zapadnu u financijske, obiteljske ili probleme sa zakonom. Ovo su priče pojedinaca koji su lažiranjem smrti pokušali spasiti sebe i vlastite obitelji, neki su se pak samo htjeli okoristiti, no jedno im je zajedničko - njihov plan nije uspio.

Osiguranje pokrilo dugove

Supružnici John i Anne Darwin iz Velike Britanije živjeli su daleko iznad svojih mogućnosti pa su s vremenom nagomilali desetke tisuća funta duga. Svjesni da ga nemaju kako vratiti, odlučili su se na očajnički potez.  Lažirali su Johnovu smrt računajući na novac od osiguranja.

John je 12. ožujka 2002. napustio svoj čamac i nestao. Pokrenuta je velika potraga, da bi 22. ožujka policija pronašla olupinu čamca. U veljači 2003. John je i službeno proglašen mrtvim. Anne je isplaćen novac od životnog osiguranja, a nakon što je platila sve dugove, ostalo joj je dovoljno da započnu novi život u Panami. John se 1. prosinca 2007. predao policiji. Tvrdio je da je izgubio pamćenje i da je mislio da se smatra nestalom osobom. Anne, koja se pred policijom predstavljala kao ucviljena udovica, glumila je da je u šoku zbog Johnovog neočekivanog pojavljivanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Policija je tri mjeseca, prije nego je John ušetao u policijsku postaju, počela istraživati okolnosti njegovog nestanka. Prijevara je razootkrivena kada su shvatili da je John bio cijelo vrijeme sa suprugom. Dobili su po šest godina zatvora.

Ubio pa lažirao svoju smrt

U izgorenom automobilu u američkoj saveznoj državi Mississippi, 14. svibnja 1984. pronađeno je pougljeno tijelo. Automobil je pripadao 55-godišnjem odvjetniku Edwardu Catesu čiji je nestanak prijavljen prije nego je pronađeno vozilo. Nakon što su utvrdili da je Cates bio u vozilu, održan je njegov pogreb. Ubrzo je njegova udovica primila telegram od osobe koja se potpisala s 'Christopher E. Curtis' u kojem joj je izražavao sućut zbog gubitka supruga. Udovica nikada nije čula za tu osobu.

Kratko nakon toga, od Curtisa su stigla tri zahtjeva za novčanom isplatom. Udovica ih je predala policiji, a istražitelji su otkrili da je osoba koja traži novac i skriva se iza imena Christopher E. Curtis, zapravo Edward Cates.

Cates je uhićen, a tijelo koje je pokopano je ekshumirano. Cates je priznao ubojstvo te je osuđen na 20 godina zatvora. Policija nikada nije utvrdila identitet ubijenog. Znaju samo da se radi o bijelcu starom između 35 i 55 godina.

Milijunaša razotkrio vlastiti brat

Milijunaš Harry Gordon lažirao je svoju smrt 2000. tako što je pobjegao s jahte s kojom je isplovio na australskoj obali. Kada je jahta pronađena, a Gordonu nije bilo ni traga, vlasti su zaključile kako se utopio. No, pet godina kasnije slučajno je na ulici susreo svog brata Michaela i tako je njegova laž otkrivena.

Zbog lažiranja smrti godinu dana je proveo u zatvoru. Gordon je kasnije u knjizi 'Kako sam lažirao svoju smrt', opisao da je smrt lažirao zbog novca. Bio je uključen u shemu brzog bogaćenja s ukrajinskim gangsterima koji su postali nasilni. Osim toga, tvrdi, imao je i osobnih problema sa suprugom i kćerkom koju je dobio kad je bio tinejdžer.

Lažirala smrt zbog prometnih prekršaja

Kimberly Du, iz američke savezne države Iowa, 2005. trebala je doći na sud zbog prometnih prekršaja. Međutim, sud je primio pismo sa smrtovnicom koje je izgledalo kao da je isprintano sa službene web stranice grada Des Moines. Zbog smrti, sud je odbacio optužbe, ali Du je ubrzo ponovno uhvaćena u prometnom prekršaju.

Prilikom ispisivanja kazne, policajac je ustanovio da je njoj već bila napisana kazna, ali da je odbačena jer je prijavljeno da je mrtva. Zbog lažiranja vlastite smrti dobila je dvije godine kazne uvjetno i morala je platiti 500 dolara.

Gurnuo auto niz liticu, ali omakla mu se greška

Amerikanac James R. Lang bio je opterećen osobnim i financijskim problemima te je u srpnju 1992. odlučio lažirati svoju smrt. Niz liticu je gurnuo svoj automobil kako bi izgledalo da je poginuo i kako bi njegova obitelj dobila 200.000 dolara od njegovog životnog osiguranja. No, kako tijelo nije pronađeno, a cijela nesreća je bila neobična, osiguravajuće društvo odbilo je isplatiti osiguranje. Posebno je čudno bilo to što su u autu pronađene vrećice s njegovom krvlju, koje je planirao razmazati kako bi izgledalo da je krvario, ali ih je zaboravio iskoristiti prije nego je gurnuo automobil.

Nakon nekoliko tjedana lutanja i gladovanja na ulici, prijavio se u bolnicu tvrdeći da ima amneziju. No, tijekom policijskog ispitivanja priznao je da je pokušao lažirati smrt. Protiv njega nije podignuta optužnica, ali policija mu je preporučila da ode na savjetovanje kod psihijatra.

Odala ga smrtovnica puna tipfelera

Michael Rosen iz američke savezne države Massachusetts morao je 2010. doći na sud zbog prometnih prekršaja. Osim toga, djevojka ga je optužila da joj je ukrao kreditne kartice. Michael je došao na sud praveći se da je svoj brat te je pred sudom tvrdio da je Michael umro. Kako je bio na uvjetnoj kazni, njegov socijalni radnik provjeravao je smrtovnicu te na temelju niza propusta ustanovio da je lažirana. Smrtovnica je bila prepuna tipfelera i nije imala službenog pečata. Kada je dokazano da je lažirao smrt, osuđen je na tri godine zatvora.

Namjerno srušio avion

Mali zrakoplov Piper srušio se u siječnju 2009. u močvarama Floride, a pilot Marcus Schrenker, vlasnik aviona, navodno je poginuo. Koju minutu prije nego će se srušiti panično je nazvao kontrolu leta i prijavio probleme. Kazao je kako je na avionu puklo staklo te kako obilno krvari. Linija se prekinula. Američki biznismen  tada je namjestio autopilota i padobranom iskočio van. Letjelica je letjela još neko vrijeme prije nego se srušila. Schrenker je, pak, sletio padobranom blizu mjesta Birmingham u Alabami. No, ono na što nije računao bile su spasilačke službe. Naime, nakon što je prekinuo vezu s kontrolom leta, oni su za njim poslali vojni zrakoplov. Pilot je primijetio da su na malom Piperu otvorena vrata, a u kokpitu je mrak. Nakon što se avion srušio, nigdje nije bilo tijela, a ni krvi.

Da stvar bude bizarnija, Schrenker se prijavio policiji u Alabami, gdje im je ispričao kako je s prijateljem imao nesreću s kanuom. Policija ga je smjestila u hotel i otišla na "mjesto nesreće". Po povratku biznismen je već dao petama vjetra i nestao u obližnju šumu. Nekoliko dana kasnije policija ga je pronašla.  Napravio si je veliku porezotinu na zglobu pa je zbog obilnog krvarenja hospitaliziran. Nakon što se oporavio, prebačen je u pritvor.

Istražitelji veruju da je Schrenker planirao lažirati avionsku nesreću u Meksičkom zaljevu, ali je avion ranije ostao bez goriva i srušio se u močvaru.

Mjesecima prije nego je odlučio lažirati vlastitu smrt, Marcus Schenker bio je u popriličnim problemima. Tvrtke su bile u dugovima, porezna mu je sjela za vrat, a i supruga je zatražila razvod.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...