Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U ledenjaku našli mumificirana tijela planinara nestalih 1959.

None Foto: REUTERS 2

Tragaju i za trećim: Tijela koja su uočena u ponedjeljak, tako su čvrsto u ledu kao da su zabetonirana. Akcija izvlačenja helikopterom zasad nije moguća zbog magle

Tim meksičkih planinara pronašao je dva mumificirana tijela na Citlaltépetlu (Pico de Orizaba). Nakon što su drugi alpinisti izvijestili da su vidjeli zaleđenu ljudsku lubanju na 310 metara od vrha Orizabe, grupa od 12 lokalnih planinara krenula je u ekspediciju.

- Nakon što je u ponedjeljak uočeno prvo tijelo, alpinisti iz Španjolske i Njemačke su pozvali meksičke vlasti - rekao je Juan Navarro , gradonačelnik Chalchicomule de Sesme u meksičkoj državi Puebla. Dodao je da su samo dva planinara uspjela doći do lokacije na kojoj je u petak otkriveno i drugo tijelo.

Dva tijela koja smo pronašli jedno pored drugog, povezana su užetom. Očito je riječ o penjačima; Hilario Aguilar, jedan od spasitelja za DPA

- Nismo bili u mogućnosti da ih prenesemo, jer nas je omela magla - rekao je Navarro koji strahuje da bi snijeg mogao ubrzo zatrpati tijela.

Planinari će ponovo pokušati doći do tijela s helikopterima, nakon čega slijedi identifikacija. Vjeruje se kako je riječ o meksičkim penjačima koji su nestali 2. studenog 1959. u lavini. Odjeća bi trebala pomoći u identifikaciji.

Pico de Orizaba ili Citlaltépetl je vulkan , najviša planina u Meksiku i treća najveća u Sjevernoj Americi s najvišim vrhom od 5.636 metara nadmorske visine. Nalazi se na granici između država Veracruz i Puebla . To je drugi najistaknutiji vulkanski vrh na svijetu nakon afričkog Kilimandžara .

Komentari (35)
  • uf, umrijeti na takav način, hipotermija, ali pred sam kraj su već halucinirali pa nisu ni znali što ih je snašlo nadajmo se, ali do tada su se napatili, hrabri ljudi, R.I.P.

    7. 3. 2015,   14:57
  • Grozna smrt.

    7. 3. 2015,   14:58
  • Jadnici kako su skončali.Valjda će izvući te ostatke i sahraniti ih na dostojanstven način.

    7. 3. 2015,   18:21