Obavijesti

News

Komentari 17

U Međugorju nestao talijanski hodočasnik, traži ga i HGSS

U Međugorju nestao talijanski hodočasnik, traži ga i HGSS
8

HGSS pozvao je sve službe spašavanja od Livna do Jablanice u potragu, kao i GSS iz Hrvatske. U potrazi su i oružane snage BiH, policija, lovci, mještani

VIDEO

Renato Zambelli (73), talijanski je hodočasnik kojega se od petka popodne vodi kao nestalog na području Međugorja. Tijekom vikenda tražila ga je policija i lokalno stanovništvo, a od utorka se u potragu uključila Hrvatska gorska služba spašavanja. U utorak ga je tražilo 173 ljudi.

- Traže ga združene snage GSS-a iz Hrvatske, Hercegovine, Bosne, te oružane snage BiH. Danas nam je drugi dan potrage, a i danas ima više od stotinu članova potrage. Novi neprestano pristižu. Imamo i šest potražnih ekipa sa psima tragačima, informira nas Zdenko Marić zamjenik načelnika Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS). 

Traže ga i helikopterom te motornim paraglajderom. Pronađeni su i neki tragovi koji upućuju prisustvo nestalog ne terenu na kojemu se traži. 

Zambelli je bio lošijeg zdravlja, a nije ovo prvi slučaj nestanka osoba u Međugorju. Do sada je u Međugorju nestalo sedam hodočasnika. Nestanci ne iznenađuju, jer se često radi o fizički ili psihičkim bolesnim osobama koje dolaze tražiti utjehu u Međugorju. Svećenici kažu kako se sigurnosnim pitanjima trebaju baviti vlasti i turističke agencije, a ne oni. 

- Mi smo zaduženi za molitvu, a na to se nitko ne žali - objašnjavaju svećenici.

HGSS pozvao je sve službe spašavanja od Livna do Jablanice u potragu, kao i GSS iz Hrvatske. U potrazi su i oružane snage BiH, policija, lovci, mještani.

- Teren je težak da ne može biti teži. Na kršovitom terenu, koji je prekriven makijom i gustim raslinjem, teško ga je tražiti. Svi ljudi koji se vraćaju s terena dolaze nam izgrebani po licu, objašnjava nam Marić, dok ekipe neprestano traže talijanskog hodočasnika, a kao i uvijek u ovakvim situacijama najteže je govoriti o tome je li čovjek živ. To se najčešće nekako pita pogledom. Iskusnom Mariću je jasno.

- Moguće je da ga pronađemo živog. Česti su slučajevi iz potraga da osobe same prežive i po nekoliko dana - kazao nam je Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"