Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Münchenu mjesečno trošim 22.100 kn. Stan je najskuplji...'

None Foto: Screenshot/youtube

Andrej Nikolić preselio je prije nekoliko godina u München i, potaknut drugim videima o životu u Njemačkoj, snimio je svoj gdje objašnjava na što i koliko potroši mjesečno

Nakon što je Hrvat Ivan Lovrić iz Allensbacha je na YouTubeu objavio video u kojem govori o troškovima u Njemačkoj, na YouTubeu se pojavio video Andreja Nikolića koji se preselio u München prije nekoliko godina. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Nikolić za svoj stan u centru Münchena plaća mjesečno 1402 eura (10.410 kuna). Objasnio je kako ta cijena ovisi o puno faktora kao što su kvadratura stana, lokacija, ali i o tome imate li nov ili star ugovor. 

Cijena stana ovisi o tome koliko vam je star ugovor 

- Recimo, moj prijatelj može stan plaćati 500 eura. I odluči izaći iz njega i kaže stanodavcu da će doći neki njegov prijatelj. Cijena stana mjesečno više nije 500 eura, nego 1200 eura jer stanodavac ne može povisiti cijenu dok je netko u stanu, a zna da će ga sigurno iznajmiti - objasnio je Nikolić. 

MUKE ISELJENIKA U NJEMAČKOJ: Šokirala sam se kada sam čula što me traži Hrvat u Münchenu

Uz stan, Nikolić ima i garažu koju plaća 55 eura (408 kuna) mjesečno. Kaže da je teško pronaći parkirno mjesto kraj zgrade u vremenu kada se često zna vraćati kući, stoga je odlučio auto parkirati u garažu. Uostalom, ističe Nikolić, ako se četiri puta nepropisno parkira, kazna je ekvivalentna cijeni garaže. 

Osiguranje mjesečno plaća 139 eura (1.032 kuna) , a na tu cijenu plati i dodatnih 27 eura (200 kuna) za AdvoCard, svojevrsno osiguranje koje pokriva troškove odvjetnika ako vam zatreba. Od 139 eura, dio ide na kasko osiguranje auta, oko 100 eura, dok ostatak ide na osiguranje stana, osiguranje od poplave ili štete. 

IZRAČUNAO SVE TROŠKOVE ŽIVOTA Hrvat pojasnio kako se živi u Njemačkoj: 'Ovo su troškovi...'

- Ako moj Luka (sin, op.a) razbije nešto u dućanu, onda to pokriva osiguranje, ne moram dati iz svog džepa - objasnio je Nikolić. 

Školske knjige su besplatne, ali morate djetetu platiti hranu 

Struju mjesečno plaća 100 eura (742 kune), no ističe da u Njemačkoj možete odabrati od koga ćete kupiti struju.  Prodaju ju nekoliko tvrtki, ali postoji i gradska. 

FILE PHOTO: People go about their day near Norway's central bank building in Oslo BRAČNI PAR ODSELIO U OSLO 'Vjerujte, život u Norveškoj je prava bajka naspram Hrvatske'

Internet mjesečno plati 35 eura (260 kuna), a za tri telefona mjesečno oko 150 eura (1.113 kune) 

Što se škole tiče, Nikolić ističe da iako se reklamiraju kao takve, njemačke škole nisu besplatne. Za svog sina plaća 67 eura mjesečno (500 kuna) , no taj iznos pokriva samo hranu. Naravno, tvrdi Nikolić, koji put dobije zahtjev iz škole da uplati pet ili 10 eura za neki materijal, no knjige su, primjerice, besplatne za sve. 

Slično je i kod vrtića. On ga je plaćao 50 eura (371 kunu) mjesečno, a taj iznos je također išao samo na hranu. Kada upisujete dijete u vrtić, kaže Nikolić, morate donijeti zadnje dvije platne liste. Hoće li vam dijete ići u privatni ili gradski, odnosno državni vrtić, također će utjecati na mjesečnu cijenu. 

'HRANA I ODJEĆA SU JEFTINIJI, ALI...' Život u Švedskoj: 'Nakon svih poreza, ostane mi 2450 eura...'

Mjesečno za hranu potroši oko 800 eura (skoro 6.000 kuna), a na benzin 200 eura (oko 1.500 kuna).  

Sveukupno na život u Munchenu Nikolić potroši 2.975 eura, što je oko 22.100 kuna mjesečno. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Komentari (412)
  • Ja pozivam redakciju 24 sata da napravi članak o mojim financijama ovdje u HR. Dakle, imam plaću 5500 kn. Supruga ima 4300 i dobijemo 1100 kn. dječjeg doplatka jer imamo troje djece. Jednom godišnje od grada dobijemo 9000 kn. do 6. godine najmlađeg djeteta. Božićnicu sam dobio 4000 kn(kunem se). Plaćam najamninu za stan od 65 kvadrata 1600 kn.(državi-APN). Ostale režije ukupno 700 kn(struja, voda, smeće...) I plaćamo još 700 kn. internet i mobitele ali vjerujte mi da imam sve, A1 internet i tv i to ovaj paket sa programima za ligu prvaka, a mobilni Tele 2 ja imam sve neograničeno (i internet po punoj brzini) a supruga 2 gige. Škola nam je besplatna...Okružen sam prijateljima, igram jednom tjedno nogomet sa svojim ljudima, do mora mi 150 km, ljeti se svaki vikend kupam...vjerujte mi, živim život neusporedivo sretniji nego svi ovi vaši Njemački, Švedski i Norveški auslanderi! Kad već reklamirate, eto malo i Hrvatsku izreklamirajte.

    28. 2. 2019,   07:35
  • Još jedan kojem je teško u Njemačkoj.Jadnik!

    28. 2. 2019,   08:23
  • Ima svega i svacega. Velika vecina ljudi radi za tu nekakvu placu od 1800 do 2100 e brutto. A cisto za Info da znate dosta njemaca radi za tu istu placu neki i za manju, ovisi o pokrajin i gradu. Tako da to da su samo stranci sluge, a njemci gospoda nije istina. Osobno radim kao vozac kamiona na podrucju njemacke (nevozim klasicnu spediciju kao u Hrvata) imam 2600 e brutto placu (1950 netto) plus dodaci cca 500 e (dnevnice+nocni rad) netto jer su neoporezivi. Cca 2450 e. Imam srecu da zivim u okolici Ulma gdje su stanovi od 60 kvadrat cca. 700 e warm( sa rezijama). To je moje stanje, ne da se pohvalim nego da kazem da ima stvarno svega. I zavisi sve od sposobnosti, jezika,kvalifikacije (a i u nekim slucajevima i dobra veza/poznastvo takodjer igraju ulogu. Pozz svima koji su se otisnuli u potragu za boljim. A svaka cast onima koji su ostali u Hrvatskoj i prezivljavaju kako znaju i mogu.

    28. 2. 2019,   08:11