Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U naletu vlaka na bus: 'Dječji vapaji i plač bili su nestvarni'

None Foto: PIXSELL

U naletu vlaka na autobus prije 30 godina u Pojatnom je poginulo 14 učenika. Roditelji nisu krivili vozača autobusa za nesreću...

Bilo je nešto prije 9 sati. Glavna sestra obavijestila nas je o nesreći. Zavladao je tajac. Onda smo svi pohrlili prema kolima i uputili se na mjesto nesreće, rekla je Pavlica Krčelić (61), umirovljena medicinska sestra iz Zaprešića.

Djeca su išla na školski izlet u Zagorje autobusom. Zbog guste magle vidljivost je bila tek 30 metara. Na pružnom prijelazu u Pojatnom u njih se zabio vlak. Poginulo je 14 učenika četvrtog razreda OŠ “Ante Kovačić” iz Marije Gorice.

- Cijelim putem nismo progovorili ni riječi. Stigli smo za četiri minute. Magla je bila svuda i sve je bilo mokro. Dječji plač i vapaji. Užasna noćna mora. Pogledom samo tražiš koje dijete daje znakove života - prisjetila se stravičnog dana Pavlica koja je radila je u školskom dispanzeru.

Većinu stradale djece i njihove roditelje dobro je poznavala jer su bili njeni pacijenti. Na terenu joj je prvi zadatak bio da s doktoricom u kola Hitne pomoći ukrca ozlijeđenu djevojčicu koju su prebacili na Rebro. Najgore joj je bilo kad se vratila na mjesto nesreće. Tamo su već bili roditelji stradale djece. “Bilo je toliko boli tamo. Preživjela djeca su bila izvan sebe. Krikovi su bili nestvarni”, kaže Pavlica dodajući da roditelji nikad nisu okrivili vozača autobusa za nesreću. Jedan je učitelj izašao iz busa kad su došli pred prugu ne bi li vidio ili čuo vlak. Vratio se u bus i rekao da nema nikoga i da mogu proći. Tada je doletio vlak.

Komentari (25)
  • U koloni autobusa sa školskom djecom koja se tog jutra približila ŽCPR-u blizu tadašnje Pušće-Bistre (danas stajalište Pojatno) bilo je tri autobusa. Preko puta pruge u to se vrijeme našao jedan kamion koji je vozio beton. Vozač tog kamiona često je prelazio taj ŽCPR i uvijek bio na oprezu jer mu je bilo poznato da tada na pruzi ima dosta jutarnjih vlakova. On je navodno čuo sirenu približavajućeg vlaka iz smjera Zagreba i ispred pruge zaustavio svoj kamion. Vozač prvog autobusa stao je na ŽCPR-u, pogledao u maglu lijevo i desno i krenuo prelaziti prugu. Isto je učinio i vozač drugog autobusa. Vozač kamiona je svo to vrijeme stajao nasuprot njih zaustavljen ispred ŽCPR-a i čak je i blicao dugim svjetlima prema vozačima autobusa. Kako su oni to protumačili nije poznato. I treći je autobus stigao blizu pruge, navodno je stao, vozač je pogledao lijevo i desno i krenuo za kolegama prelaziti prugu. U tom je trenutku na njega, neprestano trubeći, naletjela lokomotiva s vlakom u punoj brzini (strojovođa je zbog guste magle navodno spazio autobus tek nekih 10-20 metara ispred lokomotive). Lokomotiva je udarila u zadnji kraj trećeg autobusa u koloni i potpuno ga smrskala...

    24. 9. 2019,   12:26
  • To se desilo 22.9.1989.god.

    24. 9. 2019,   11:32
  • Obicno kada izgine preko 10 osoba onda stavljaju automatske rampe.I dan danas ima prelaza bez brklji naalost u 21 stoljecu.

    24. 9. 2019,   13:09