Obavijesti

News

Komentari 10

U NATO-u o zaštiti Europe ako Rusija prekrši Sporazum INF

U NATO-u o zaštiti Europe ako Rusija prekrši Sporazum INF
1

Sjedinjene Države i NATO optužuju Rusiju za kršenje Sporazum o eliminaciji projektila srednjeg i kratkog dometa (INF) razvojem sustava projektila SSC-8

VIDEO

Ministri obrane NATO-a na dvodnevnom sastanku u Bruxellesu koji počinje u srijedu razmatraju koji će koraci biti potrebni za zaštitu Europe ako propadne bilateralni američko-ruski sporazum o razoružanju. 

Sjedinjene Države i NATO optužuju Rusiju za kršenje Sporazum o eliminaciji projektila srednjeg i kratkog dometa (INF) razvojem sustava projektila SSC-8.

Washington je ranije ovaj mjesec najavio da će se povući iz sporazuma INF, a Moskva je odgovorila jednakom mjerom.

SAD sada ima šest mjeseci da uvjeri Moskvu da se vrati usklađivanju sa sporazumom prije nego što on trajno prestane vrijediti. NATO te napore podupire.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u utorak Rusiju da iskoristi "posljednju priliku da krene odgovornim putem", napominjući da se NATO mora pripremiti za svijet bez INF-a.

Moskva nastavlja razvijati projektile SSC-8 i njima je već opremila nekoliko svojih bataljuna, ustvrdio je Stoltenberg.

Međutim, NATO ne planira oponašati Rusiju i neće postavljati nove nuklearne projektile u Europi, rekao je Stoltenberg, ali i naznačio da se Savez mora  pobrinuti za to da ima učinkovitu obranu i mjere za odvraćanje.

NATO-ov sustav proturaketne obrane u Rumunjskoj i Poljskoj čisto je obrambene prirode i ima samo nenaoružane presretače, rekao je Stoltenberg, ističući da ofenzivni projektili ondje neće biti raspoređeni.

Sporazum INF, koji zabranjuje nuklearne projektile u rasponu 500 do 5500 kilometara, čini temelj europske sigurnosne arhitekture od njegova potpisivanja 1987. godine. 

Druge teme koje će se razmatrati na sastanku uključuju proračun NATO-a i njegovu misiju u Afganistanu. 

Današnji sastanak u sjedištu NATO-a prvi je na koji je pozvana i Makedonija koja će nakon što sve članice ratificiraju pristupni protokol postati 30. članica Saveza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"