Obavijesti

News

Komentari 45

'U Oluji smo se borili za svoje, nosio nas je čisti adrenalin...'

'U Oluji smo se borili za svoje, nosio nas je čisti adrenalin...'
5

To se ne zaboravlja bez obzira na protok vremena. Pred svaku akciju uvijek postoji određeni strah, jer je u pitanju igra života i smrti, priča nam pripadnik Puma, Jadranko Golubić

VIDEO

Kad smo se drugog dana Oluje, 5. kolovoza, spustili s Dinare i u ranim jutarnjim satima došli nadomak Knina, našoj sreći, euforiji i uvjerenju da smo korak do velike pobjede i oslobađanju Hrvatske koja je godinama “stenjala“ pod okupatorskom čizmom ništa nije moglo stati na put. Nekih pola sata nakon ulaska u predgrađe Knina morali smo “zakočiti“, kako bismo pričekali glavninu snaga 7. gardijske brigade. Nešto prije osam sati na prvom se tenku pojavio general Korade, tadašnji zapovjednik Puma, i prstom nam “zaprijetio“ što se nismo držali plana i ubrzali tempo. No to je bila slatka prijetnja, jer je odmah potom rukom dao znak da se krene dalje, prisjeća se Jadranko Golubić veličanstvenog ulaska u Knin.

Ovaj umirovljeni satnik svjedoči nam kako je ulazak u Zvonimirov grad, koji je godinama figurirao kao glavni grad paradržave u okupiranoj Hrvatskoj, kod svih sudionika Domovinskog rata bio dodatni adrenalin da se napokon okupatoru slome zubi.

Nakon nekoliko sati Pume su se, govori nam Golubić, popele na Kninsku tvrđavu. S jarbola su skinuli jugoslavensku i izvjesili golemu hrvatsku zastavu. No njihov posao tad još nije završio. Trenuci slavlja trajali su kratko jer je nakon dočeka tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i državnog vrha trebalo ići dalje. Satnija transportera kojom je tad 25-godišnji Golubić zapovijedao pridružila se ostalim postrojbama kako bi se osigurao oslobođeni teritorij.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neprijatelj je doista pokušao izvesti protuudar, no naše snage su im osujetile taj plan. Iako su od savršeno izvedene vojne operacije Oluja prošle 24 godine, Golubić i danas o njoj govori s ushitom.

- To se ne zaboravlja bez obzira na protok vremena. Pred svaku akciju uvijek postoji određeni strah, jer je u pitanju igra života i smrti. No čim se krenulo, sve je prestalo i preplavio nas je onaj pozitivan adrenalin koji nas je nosio i vodio u pobjedonosne akcije. Oluja je izvedena savršeno, a to dokazuje i činjenica da je i danas na uglednim vojnim učilištima diljem svijeta analiziraju brojni vojni stratezi - pojašnjava Jadranko Golubić.

Tijekom Domovinskog rata, u srpnju 1993. godine, je ranjen. Transporter u kojem se nalazio naletio je na protutenkovsku minu. Geler ga je pogodio u nogu i nakon oporavka ponovno se vratio u Pume, kojima se priključio pri njihovu osnutku. Golubić je početkom 1991. godine izašao iz tadašnje JNA kao zapovjednik oklopnog transportera i nakon nekoliko mjeseci, 19. kolovoza 1991. godine, pristupio Zboru narodne garde. Ratni put odveo ga je na područje Novske, gdje je s oklopnom bojnom u listopadu iste godine sudjelovao u operaciji Novska - Trokut - Bair. Potom je premješten u istočnu Slavoniju i pridružen 105. brigadi.

Prije Oluje sudjelovao je u operacijama Ljeto 95, kad je oslobođeno Grahovo u susjednoj Bosni i Hercegovini, odakle ih je put vodio prema, kako govori, ostvarenju svih snova. Iz rata nosi i ratni trofej.

Ploča kninskog prigradskog naselja Golubić i danas ga podsjeća da je sudjelovao u oslobođenju naselja čije prezime nosi.

- Ulazak u Knin, koji je uz Vukovar simbol svih stradanja, patnji i veličanstvenog otpora te konačne pobjede i oslobođenja Hrvatske, ni jednog istinskog domoljuba ne može ostaviti ravnodušnim. Borili smo se za svoje i nismo osvajali tuđe te su stoga nama sudionicima Domovinskog rata to sveta sjećanja - zaključio je Golubić, koji je 2001. godine otišao u mirovinu.

Pokretanje videa...

04:11
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata:  'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'
LJUBAV SVE POBIJEDILA

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: 'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja...

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'
NEPREŽALJENI JUNAK

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'

Prošlo je 30 godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana na Velebitu. On je bio zapovjednik koji je uvijek išao prvi i svi su ga slijedili. Njegovi suborci i danas ga oplakuju
Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'
31. OBLJETNICA

Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'

Da je brana popustila, vodni val iz akumulacijskog jezera u kojem je 600 milijuna kubika vode, odnio bi sve na svom putu...