Obavijesti

News

Komentari 19

'U ovoj godini je u samo jednoj školi troje djece dobilo tumor!'

'U ovoj godini je u samo jednoj školi troje djece dobilo tumor!'
1

Aktivisti iz Slavonskog Broda i Zelena lista Ministru su poručili da će do kraja ožujka čekati rješenje, a ako se ono ne pronađe, podnijet će prvu ekološku tužbu

VIDEO

Aktivisti iz Slavonskog Broda i Zelena lista ukazali su u nedjelju na zagađenost zraka u tome gradu protestnim performansom ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike tijekom kojega su u bačvi zapalili manju količinu nafte te pozvali odgovorne da riješe problem zagađenja, najavivši u suprotnom prvu ekološku tužbu u Hrvatskoj. Pojačanim dimljenjem koje je izazvala zapaljena nafta aktivisti su simbolično prikazali zagađenje zraka u Slavonskom Brodu sumporvodikom i drugim supstancama, upozorivši da je zrak u nekim trenucima zagađen čak do 40 puta više od dopuštenog, a lebdeće čestice izazivaju najteže posljedice - teške bolesti, javlja Glas Slavonije. 

Ministru su poručili da će do kraja ožujka čekati rješenje, a ako se ono ne pronađe, podnijet će prvu ekološku tužbu i tražiti privremenu zabranu isporuke nafte za rafineriju u Bosanskom Brodu. 

Znanstvenik i bloger Petar Bašić izjavio je da se za rješavanje ovoga pitanja građani bore već osam godina, te da više ne mogu čekati. 

- Rusi nikada neće modernizirati rafineriju, ako ih mi ne prisilimo na to - kazao je, istaknuvši da odgovorni moraju djelovati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naveo je kako je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da ga plin iz Hrvatske ne zanima, jer se plinovodom želi spojiti sa Srbijom. 

- Takav plinovod bio bi duži od 300 kilometara, koštao bi nekoliko stotina milijuna eura, a ne zna se koliko je vremena potrebno da se završi - rekao je Bašić.

Nasuprot tomu, kazao je, povezivanje s hrvatskim plinovodom iziskivalo bi gradnju samo nekoliko kilometara plinovoda.

U ovakvoj situaciji, ocijenio je Bašić, jedino moguće rješenje jest tužba protiv Jadranskog naftovoda, jer on opskrbljuje rafineriju naftom. Rekao je da JANAF, pravdajući se kako isporučuje ispravan proizvod i pozivajući se na ugovore, ne želi prekinuti suradnju s rafinerijom.  

- No u ovom slučaju ta nafta proizvodi zagađenje, te se JANAF treba pozvati na odgovornost. Ako JANAF ne prestane s isporukom, mi ćemo tražiti privremeno zatvaranje sudskim putem. Samo ove godine, u samo jednoj generaciji i samo jednoj školi troje djece dobilo je karcinom. Ukupan broj oboljele djece od karcinoma, bronhitisa i ostalih bolesti toliko se povećao da se postavlja pitanje hoće li građani Slavonskog Broda preživjeti sljedećih osam godina rada rafinerije - rekao je Bašić.

Dodao je da je ministar deklarativno uz njih i istaknuo da on može poslati inspekciju, jer u Zakonu stoji da ako dođe do zagađenja od poznatog zagađivača, mora se učiniti sve kako bi se zagađenje hitno spriječilo.

- Predsjednica je učinila koliko je bila u mogućnosti. Navodno je predložila ruskom ministru vanjskih poslova da se rafinerija plinoficira. Rafinerija danas koristi naftu umjesto plina, i to pridonosi oko 70 posto zagađenju zraka u Slavonskom Brodu - smatra Bašić. 

Aktivisti su kazali da će ekološka tužba, ako je podignu, biti prva takva u Hrvatskoj, a u "Zakonu stoji da stranka, ako svojim djelovanjem omogućuje zagađivanje zraka mimo standarda propisanih za EU, unatoč tome što se ne nalazi na teritoriju EU-a, obvezno mora zaustaviti spornu djelatnost", piše Glas Slavonije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...