Obavijesti

News

Komentari 19

U Pekingu ne mogu disati, ali pogledajte kako je u Sarajevu

U Pekingu ne mogu disati, ali pogledajte kako je u Sarajevu
3

IZRAVNA PRIJETNJA STANOVNIŠTVU: Koncentracija opasnih čestica prašine u zraku dosegnula rekordnih 700 mikrograma po prostornom metru

VIDEO

Onečišćenje zraka u većim gradovima u Bosni i Hercegovini ponovo je dosegnulo zabrinjavajuće razmjere, a u Sarajevu je koncentracija opasnih čestica prašine u zraku dosegnula rekordnih 700 mikrograma po prostornom metru, upozorio je u utorak Hidrometeorološki zavod Federacije BiH.

Granična vrijednost koncentracije prašine u zraku koja se smatra štetnom za zdravlje u BiH je postavljena na 50 mikrograma pa su izmjerene vrijednosti u glavnom gradu pokazatelj iznimno opasnog stanja koje je izravna prijetnja stanovništvu.

Mjerila koja se primjenjuju u Europskoj uniji definiraju kako je granična vrijednost za koncentraciju prašine 25 mikrograma.

Povećana je i koncentracija azotnih oksida, također iznimno štetnih po ljudsko zdravlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Reuters

U Tuzli su izmjerene vrlo visoke koncentracije sumpordioksida, pri čemu su dnevni prosjeci prelazili 300 mikrograma po prostornom metru.

Koncentracija prašine je tamo bila na razini od 200 mikrograma po prostornom metru.

Na mjernim postajama u Zenici zabilježen je sličan trend. Tamo su koncentracije sumpordioksida premašivale 600 mikrograma, dok su koncentracije prašine vrlo visoke, ali nešto niže nego u Sarajevu i Tuzli.

Meteorolozi ne predviđaju značajnije promjene vremenskih prilika u BiH idućih dana pa je stanovništvu upućeno upozorenje da što manje boravi na otvorenome te da svakako koristi zaštitne maske. 

Županijske vlasti u Sarajevu zbog onečišćenja zraka, koje je još opasnije nego tijekom prosinca prošle godine, proglasile su mjere pripravnosti, no one zapravo nemaju nikakva posebnog učinka. Riječ je o preporukama da se smanji korištenje krutih goriva korištenih za grijanje.

U BiH, pa tako ni u Sarajevu, ne postoje nikakvi ozbiljniji planovi niti predviđene mjere za smanjenje onečišćenja zraka. Najvećim onečišćivačima u Sarajevu smatraju se kućanstva u kojima se zbog slabog imovnog stanja za grijanje tijekom zime uglavnom koristi ugljen loše kvalitete, te ogroman broj automobila starijih i od dvadeset godina, koji imaju zastarjele motore i ne udovoljavaju ni minimalnim standardima zaštite okoliša. 

U Tuzli i Zenici glavni uzrok onečišćenja su industrijska postrojenja odnosno termoelektrane i željezara, na čijim postrojenjima nema filtera.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.