Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U pet mjeseci 8490 branitelja zatražilo je status invalida

None Foto: Igor Soban/PIXSELL

Priznavanje statusa traži se na osnovi bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Hrvatske...

U prvih pet mjeseci od donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida, zaključno s 31. svibnja 2018., zaprimljeno je 8490 zahtjeva. Podatke je u svom odgovoru iznijelo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Priznavanje statusa traži se na osnovi bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Hrvatske. Zahtjevi se obrađuju i kompletiraju kako bi mogli biti upućeni na stručnu procjenu u ovlaštene zdravstvene ustanove prije nalaza i mišljenja tijela vještačenja o uzroku i postotku oštećenja organizma, radi ostvarivanja statusa.

Do sada je riješeno 4239 predmeta.

U Ministarstvu kažu kako su očekivali ovoliki broj zahtjeva i dodaju:

- Broj podnesenih zahtjeva za priznanje statusa HRVI iz Domovinskog rata u skladu s očekivanjima je i zbog činjenice da hrvatski branitelji iz Domovinskog rata u proteklih dvanaest godina nisu mogli podnositi zahtjeve temeljem bolesti kao i da je nakon 1. siječnja 2006. godine izvan zakonskog roka podneseno oko 7000 zahtjeva za utvrđivanje statusa  HRVI, a koji su u upravnom postupku odbijeni, odnosno odbačeni upravo zbog toga što su podneseni izvan roka. To znači da u ukupnom broju podnesenih zahtjeva u određenom broju participiraju i podnositelji zahtjeva iz gore navedene brojčane skupine, koji stupanjem na snagu novog Zakona, iznova podnose zahtjeve.

Komentari (282)
  • Ja znam hrpu invalida koji se bave gradjevinom,sportom ,voze motore,rade u sumi,lovci i itd .tako da je to sve skupa bolesno

    25. 6. 2018,   10:45
  • Ovo je i više nego bolesno.Umjesto da se učini revizija pošto i mala djeca znaju da ima nemali broj lažnih branitelja oni još omogućavaju da se ta brojka širi.Pa ovo je bolest od države.Živim za dan kad će sustav kolabirati.

    25. 6. 2018,   10:42
  • Nemojte se ljudi brinuti, može se još dići PDV, gorivo, struja, cestarina, porez na plaće, porez na disanje zraka, itd.

    25. 6. 2018,   10:44