Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'U petak će biti analiza koraka u procesu dodjele pomoćnika'

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je najavila sastanak s dionicima procesa dodjele pomoćnika u nastavi, osnivačima škola te predstavnicima škola i udruga

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak da je ove godine mnogo više zahtjeva za pomoćnicima u nastavi nego prethodnih, te da će se u petak na sastanku s dionicima procesa dodjele pomoćnika analizirati svi koraci.

Problem pomoćnika u nastavi stručno je pitanje i stručnjaci trebaju odlučivati o tome koje dijete treba dobiti pomoćnika, rekla je Divjak novinarima nakon sjednice kluba HNS-a u Hrvatskom saboru.

S obzirom na eksploziju zahtjeva za pomoćnicima osnovala je povjerenstvo i zatražila analizu. "Ove je godine tih zahtjeva mnogo više nego prethodnih i već sada je odobreno više od 4000 pomoćnika. Za usporedbu, prošle je godine bilo 3000, prije pet godina ih je bilo nešto više od tisuću, prije deset godina 200. Dakle, imamo eksploziju zahtjeva i to je pitanje za struku", kaže Divjak.

Najavila je sastanak s dionicima procesa dodjele pomoćnika u nastavi, osnivačima škola te predstavnicima škola i udruga. "Mi ćemo u petak imati sastanak na kojemu ćemo predočiti svoje analize i prijedloge osnivača i udruga kako bismo bili sigurni da je pomoćnika dobio svatko tko ga je trebao dobiti", rekla je Divjak.

Ali taj pomoćnik djetetu mora koristiti, jer ako smo djetetu koje može samostalno djelovati ili razviti samostalnost i odgovornost dodijelili pomoćnika, u tom smo mu slučaju naštetili, upozorila je ministrica. To je pitanje za struku, a sastanak o tome sa svim analizama bit će u petak.

Na pitanje novinara je li sve moglo biti ranije riješeno, ministrica je odgovorila da zahtjevi pristižu još i sada. To znači da škole, roditelji i osnivači moraju biti uključeni kako bismo bili sigurni da će se sve to napraviti na vrijeme. Rokovi su davno prošli, a zahtjevi još pristižu.

Nema uvijek opravdanja za kasno slanje zahtjeva. Uvijek može postojati izuzetak, a ti se izuzeci ne mogu mjeriti ovakvim brojkama kakve sada imamo, rekla je ponovivši da se odluka o tome uvijek mora prepustiti struci.

Podsjetila je da su uvjeti, način plaćanja i ostala prava pomoćnika riješeni pravilnikom, "Uvjeti su osigurani, a jedino je pitanje primjenjuje li se pravilnik kako treba", kaže Divjak.

Tema: Hrvatska

Komentari (6)
  • Cijela ta reforma u školstvu mi se uopće ne sviđa....stalno se nešto mijenja,svake godine izmišljaju toplu vodu,a djeca sve nesposobnija i nesamostalnija završe školovanje....još ni jedna školska godina nije započela normalno....ili je štrajk,ili nedostaju knjige,ili stručni kadar ili se tek onda ustanovi da su škole u ruševnom stanju.....stalno nešto....

    16. 9. 2019,   16:40
  • Ova tema je trebala biti odavno riješena, a ne sada kada djeca trebaju već biti u školskim klupama.

    16. 9. 2019,   17:59
  • A trebalo bi se zapitati zašto je svake godine sve veća potreba za pomoćnicima u nastavi????možda i školstvo ima malo previsoka očekivanja od učenika....nekad se u školu išlo da se nauči čitati,pisati,računati (1. razredi)....a danas ako to nisu naučili u vrtiću,nije dobro....evo neki dan priča susjeda,njeno dijete mora naučit 4 strofe na pamet a treći dan nastave je u prvom razredu...halooooo??¿Sorry,al to nije normalno

    16. 9. 2019,   16:45