Obavijesti

News

Komentari 36

Sud odgodio stečaj Uljanika: Restrukturiranje ipak opcija?

Sud odgodio stečaj Uljanika: Restrukturiranje ipak opcija?
6

Osim sudskih ročišta za 3.maj i Uljanik Brodogradilište, ročište za matičnu kompaniju grupe, Uljanik d.d., zakazano je na Trgovačkom sudu u Pazinu za 3. svibnja

VIDEO

Na Trgovačkom sudu u Pazinu odgođeno je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u Uljanik Brodogradilištu, a novo je ročište zakazao za 24. travnja.  

Sudac Ivan Duić je ročište odgodio nakon što je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao da se u četvrtak, nakon sjednice Vlade sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i užim timom Vlade, a kako bi razmotrili koji dio ponude strateškog partnera nije prihvatljiv te razmotrili druga alternativna rješenja. Po Bulićevim riječima, za sljedeći tjedan najavljeni su razgovori nadležnih državnih institucija s Europskom komisijom a vezano uz druga moguća rješenja u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika.

Pokretanje videa...

04:14

>>> Tijek događaja: 

10.53 - Na temu Uljanika u Saboru je konferenciju održao i SDP-ov Branko Grčić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Branko Grčić o Uljaniku Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Friday, 29 March 2019

10.45 - Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku za nered oko Uljanika krivi Vladu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ivan Lovrinović: Uljanik Muljanik Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Friday, 29 March 2019

10.30 - Sudac Ivan Dujić je ročište odgodio nakon što je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao da se jučer nakon sjednice Vlade sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i užim timom Vlade, a kako bi razmotrili koji dio ponude strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka) nije prihvatljiv te razmotrili druga alternativna rješenja.

Po Bulićevim riječima, za sljedeći tjedan najavljeni su razgovori nadležnih državnih institucija s Europskom komisijom a vezano uz druga moguća rješenja u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:45

Prijedlog za otvaranje stečaja Uljanik Brodogradilišta pokrenut je krajem siječnja ove godine na prijedlog Fine, koja je pritom bila navela da je Uljanik Brodogradilište 21. siječnja imalo evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 75,9 milijuna kuna. Uljanik Brodogradilište ima 1400 zaposlenih, podatak je iz Fininog dokumenta.

Ročište za Uljanik Brodogradilište održano je dan nakon što je na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, članu Uljanik grupe, a novo je ročište zakazao za 17. travnja.

Jučer je premijer Andrej Plenković izjavio da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države. No, dodao je kako je Vlada otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:48

Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je. 

Osim sudskih ročišta za 3.maj i Uljanik Brodogradilište, ročište za matičnu kompaniju grupe, Uljanik d.d., zakazano je na Trgovačkom sudu u Pazinu za 3. svibnja.  

10.06 - Sud je odgodio odluku o stečaju na 24. travnja 2019.

10.01 - Svi sindikalni predstavnici smatraju da je odgoda ročišta u ovom trenutku bolja nego stečaj.

Sudac bi uskoro trebao donijeti odluku.


Na Trgovačkom sudu u Pazinu u petak će se održati ročište o pokretanju stečaja u Uljaniku. Podsjetimo, Trgovački sud u Rijeci ponovno je odgodio ročište za otvaranje stečajnog postupka nad brodogradilištem 3. Maj. Novi je datum 17. travnja, a ako Vlada u međuvremenu donese odluku da se brodogradilište neće spašavati, sutkinja je najavila da će telefonom ročište sazvati prije i da ne želi biti grobar brodogradnje.

Slučaj Uljanik za laike: Kako je lova curila od Pule do Afrike...
Slučaj Uljanik za laike: Kako je lova curila od Pule do Afrike...

Vlada je u četvrtak rekla da neće podržati predloženo restrukturiranje Uljanik grupe u čijem je sastavu i 3. Maj.

'Može li Uljanik otići u stečaj, a 3. maj ne? Svašta je moguće'
'Može li Uljanik otići u stečaj, a 3. maj ne? Svašta je moguće'

Premijer Andrej Plenković naglasio je da bi ono značilo velike troškove za državu, odnosno porezne obveznike. Procjene se kreću između 7,5 i 10,8 milijardi kuna. No Plenković je rekao da Vlada ostaje otvorena za moguća nova rješenja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a