Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Plaškom: "U našoj slobodnoj školi sad uče i djeca i roditelji"

None Foto: Školski album

SVI ŽELE ZNATI VIŠE: Stanovnici malog Plaškog pokrenuli su veliku inicijativu za dodatno obrazovanje svih naraštaja. Učenici uče konkretne stvari i zajedno provode slobodno vrijeme

Ovdje je divno, a rezultati se već vide. Djeca se igraju i druže, a to je vrlo važno. Ovdje uče cijeniti društvo, drugoga i igračke. U Plaškom nema vrtića niti drugih sadržaja za djecu i roditelje, pa je ovo jedino mjesto na kojem se djeca mogu susretati, socijalizirati i družiti. Voljeli bismo da se radionice održavaju i češće, rekla nam je to Jovanka Grba (62) iz Plaškog, baka četverogodišnjeg Ognjena, koja s unukom dolazi na družionice za djecu, koje u Plaškom organizira udruga Slobodna škola. Osim družionica za predškolsku djecu, udruga u sklopu projekta “Aktivno i kreativno u Plaškom” od ove godine organizira i radionice izrade nakita za školsku djecu, majke i mlade, kao i rekreaciju za žene. Radionice se održavaju jednom tjedno po dva sata, a trenutačno ih pohađa 50-ak djece.

- Jako mi je lijepo ovdje. Bojim papir za krunu. Radimo jesensku krunu i na nju ću zalijepiti lišće, a pomaže mi mama. Volim se ovdje igrati s djecom - rekla je Tea (3), koja je na radionicu stigla s majkom Elenom.

Udruga Slobodna škola u Plaškom djeluje od 2011. te provodi akcije i projekte usmjerene na djecu i mlade s ciljem promicanja aktivnoga građanstva, volonterizma i aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Voditeljice radionica, volonterke Isidora Popović (25) i Mirta Korać (29), objašnjavaju da je udruga Slobodna škola pokrenuta s ciljem promicanja demokratskog obrazovanja. To znači, kako kažu, da djeca imaju slobodu u učenju, da uče kako dijeliti, da pridonose onome što rade te da rastu i spoznaju unutar učenja, poštuju i uvažavaju druge te razvijaju kritičko mišljenje. Cilj udruge je razvoj zajednice, jer je Plaški zajednica od posebne državne skrbi. Za projekt od predviđenih dvadesetak polaznika odobreno im je 12.000 kuna, dok su materijale za likovne radionice, slikovnice i igračke dobili u donacijama. Isidora Popović kaže kako, osim što im manjka novca, strahuju da će ostati bez prostora koji im je ustupila Općina, a koji planiraju koristiti u svoje svrhe, no nada se da će pronaći rješenje i nastaviti s radom.

- Imamo problema s osiguranjem novca. Svaka je donacija dobrodošla, a pojedinačna pomoć od 10 do 20 kuna je velika pomoć, pa pozivam one koji nas žele podržati da novac uplate na žiro-račun udruge otvoren u Karlovačkoj banci: 2400008 111 000 2809, IBAN HR79 2400 0081 1100 02809 - kaže Isidora Popović.

Komentari (4)
  • Pa tražite novce od pupovca, mi za njega placamo preko raznih poreza i prireza. Taman posla da vam još i direktno uplačujemo. Di je tome kraj više.

    22. 12. 2016,   15:46
  • treb ih naučiti hodati po ravnom

    22. 12. 2016,   16:20