Obavijesti

News

Komentari 35

Vojska je u Turskoj u proteklih 50 godina tri puta rušila vlast

Vojska je u Turskoj u proteklih 50 godina tri puta rušila vlast

Vojska je u Turskoj kroz povijest uspješno izvela tri državna udara protiv civilnih vlasti. Tri puta su uspjeli svrgnuti vlade, a prvi vojni udar proveli su oficiri i kadeti s vojnih škola iz Istanbula još 1960. godine

VIDEO

Turska vojska sebe smatra čuvarom sekularnog uređenja u zemlji i od 1960. uspješno je izvela tri državna udara protiv civilnih vlasti, piše agencija dpa.   

Državnim udarom srušena prvog demokratski izabranog premijera

Prvi udar izveden je 27. svibnja 1960. Vojska je smatrala da je ugrožen demokratski sustav. Vlada je ograničila slobodu medija i prava oporbenih političara što je dovelo do studentskih nemira. Vojnim udarom generala Cemala Gursela srušena je vlada prvog demokratski izabranog premijera Adnana Menderesa. 

Premijer Menderes i dva ministra obješeni su u rujnu 1961. Za 12 ostalih, među kojima je bio i predsjednik Celal Bayar, smrtna kazna zamijenjena je doživotnim zatvorom. Vojska je ostala na vlasti 17 mjeseci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vojska se ponovno umiješala u turske političke prilike 1971. godine

Druga vojna intervencija izvedena je 12. ožujka 1971. takozvanim "Memorandumskim vojnim udarom". Ona se smatra odgovorom na nasilni ekstremizam krajnje ljevice. Vojska je prisilila premijera Suleymana Demirela na ostavku. Vojska je, pod zapovjedanjem načelnika glavnog štaba, generala Memduha Tagmaca, uputila predsjedniku Cevdetu Sunayu ultimatum za njegovu smjenu.

Sljedeće godine vojska je ponovno predala vlast civilnoj vladi.

Krizno stanje koje je uslijedilo dovelo je do uhićenja oko pola milijuna ljudi

U devetom mjesecu 1979. godine načelnik glavnog štaba, general Kenan Evren, generalu Saltiku zapovijedio je da sastavi izvještaj o stanju u zemlji. U izvještaju koji je Saltik preporučio pisalo je da savjetuje rušenje vlade.  Krizno stanje koje je uslijedilo dovelo je do uhićenja oko pola miliona ljudi, od kojih je oko 230.000 bilo suđeno, a dosuđeno je i oko 50 smrtnih kazni. Uhićeni su svi vodeći političari, raspušten parlament, političke stranke i sindikat. Uhićen je i premijer Demirel kojem je dekretom vojne vlasti zabranjena politička aktivnost.

1982. su donijeli novi Ustav, a vojna vlast  je službeno završila u studenome 1983. godine. Nakon toga je obnovljena demokracija, a vladu je formirao Turgut Ozal iz Stranke domovine.

Dana 30. lipnja 1997. vojska se uplela u politiku ali nije izvela udar. Prisilila je na ostavku  prvog turskog islamističkog premijera Necmettina Erbakana. On je bio mentor sadašnjega turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1