Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Puli našli tisuće granata i projektila iz II. svjetskog rata

None Foto: MUP 4

Razorni i opasan vojni materijal uočio je jedan građanin, a nakon dojave na teren su odmah izašli pripadnici protukesplozvnohg odjela policije

Bivše vojno područje Vallelunga 2 kod Pule, gdje su se mnogi šetači u miru mogli opuštati, do daljnjega je zatvoreno zbog pronalaska neutvrđene količine zaostalih vojnih projektila iz Drugog svjetskog rata. Razorni i opasan vojni materijal uočio je jedan građanin, a nakon dojave na teren su odmah izašli pripadnici protukesplozvnohg odjela policije, koji su nakon očevida i u dogovoru s Gradom Pula, iz preventivnih i sigurnosnih razloga privremeno ograničili kretanje tim područjem sve do uklanjanja svih zaostalih predmeta. 

Tijekom proteklih dana, policija je od tamo izuzela čak 1470 komada raznih granata i projektila, a koje su danas na vojnom poligonu Marlera uništili. U međuvremenu iako smo od mjerodavnih u više navrata pokušali doznati koliko je zaostalih eksplozivnih sredstava tamo još ostalo, nitko nam nije želio odgovoriti  na to pitanje. Kako prenose neka lokalna glasila, a obzirom da oko svega vlada svojevrsni zavjet šutnje, predpostavlja da se radi o čak nekoliko tona granata i bombi. No iz policije te navode dematiraju. Pozivaju građane da poštuju privremene mjere ograničenja kretanja na tom području, i napominju da su sredstva pregledale stručne osobe, te da je utvrđeno da ne postoji nikakva opasnost, odnosno da nema bojazni da će doći do samostalne eksplozije navedenih sredstava. 

Komentari (6)
  • Kome je to u Valungi promaklo tolike godine? Nema šanse, to je neko ostavio sada friško.

    25. 10. 2018,   19:36
  • Našli tisuće minsko eksplozivnih sredstava a možda ih im nekoliko tona?!?! Pa sunce mu žarko nekoliko tisuća tih i je nekoliko tona. Svako to sredstvo teško je nekoliko kilograma.

    25. 10. 2018,   19:44
  • Pa gdje su do sada bile tisuće tih granata? Sedamdeset godina ih nitko nije zapazio? Možda ima negdje i baza od vermahta koja čeka da je netko otkrije. Ko da je Pula duboko u Amazoniji.

    26. 10. 2018,   07:19
Message