Obavijesti

News

Komentari 184

U Rijeci slave Talijana koji ju je zauzeo: Pojavila se i zastava...

U Rijeci slave Talijana koji ju je zauzeo: Pojavila se i zastava...
2

Bruno Guerri, direktor Fundacije koja se brine za očuvanje uspomena na D’Annunzijev lik, najavio je svoj 'marš' na izložbu u Rijeci povodom 100. obljetnice D’Annunzijeva pohoda na taj hrvatski grad...

VIDEO

Nepoznati počinitelji sinoć su objesili talijansku zastavu na Guvernerevu palaču u Rijeci. Zastavu su ubrzo uklonili policajci, koji su reagirali odmah po dojavi, a zaposlenici koji su jutros došli u Pomorski i povijesni muzej, ništa nisu vidjeli.

-  Dojavu o zastavi na Guvernerovoj palači zaprimljena je u 6.45 ujutro i na mjesto događaj odmah su izašli policijski službenici. Radi se o povijesnoj zastavi Kraljevne Italije, a ne o aktualnoj talijanskoj zastavi, koja je djelomično bila na ogradi, a djelomično na tlu, rekli su iz policije za Jutarnji list i dodali da su pronađeni i drugi sadržaji, propagadni leci.

Talijanski fašisti i ekstremni desničari stalno bi nekuda marširali. Najvažniji, barem za Hrvatsku, marš dogodio se 1919. godine, kad je Gabriele D’Annunzio pohodio Rijeku i tako označio početak talijanske okupacije koja je završena tek krajem Drugog svjetskog rata.

Kako neki dijelovi talijanske političke scene i danas slave D’Annunzija, pa čak i šalju djecu u posjet njegovoj rezidenciji, bit će zanimljivo promatrati kako će nedavne događaje popratiti nova vlast. Naime, Bruno Guerri, direktor Fundacije Vittoriala della Italiani, koja se brine za očuvanje uspomena na D’Annunzijev lik, najavio je svoj 'marš' na izložbu u Rijeci povodom 100. obljetnice D’Annunzijeva pohoda na taj hrvatski grad.

Predstavljaju i knjigu

Istog dana, 12. rujna, na poziv Zajednice Talijana Rijeke, u njihovim prostorijama trebao bi predstaviti knjigu “Disobedisco”, koja je prateća knjiga tršćanske izložbe o D’Annunziju.

Na dan kad je D’Annunzio 1919. okupirao Rijeku na poziv talijanskih Fiumana i na dan kad je u Trstu najavljeno svečano postavljanje njegove skulpture na Trgu burze. Simbolike napretek. Kao dodatnu provokaciju, Guerri je već ranije zahtijevao da riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu uruči repliku glave riječkog orla koju su D’Annunzijevi vojnici odsjekli s gradskog tornja po ulasku u grad.

Zahtijevao je Guerri čak i da ga organizatori izložbe “D’Annunzijeva mučenica” uključe u službeni program, valjda kako bi ponudio svoje viđenje fašističke okupacije grada. Organizatori su se pristojno zahvalili na ponudi i još pristojnije je odbili.

Donose repliku orlove glave

Talijanski književnik je htio Obersnelu predati repliku glave orla koju su talijanski vojnici odsjekli prije 100 godina

Kad uzmemo u obzir da se okupacija Rijeke personificira kroz lik grada kao žene, upućujući na mnoge d’Annunzijeve ljubavnice koje su po okončanju veze bile iscrpljene fizički i emocionalno, baš poput Rijeke, razumljivo je i zašto je Guerri dobio odbijenicu. S druge strane granice, u Trstu, on je rado viđen gost.

Neslužbeno, talijanski diplomati nisu pretjerano sretni ovakvim provokacijama, ali teško mogu zaustaviti namjere tršćanskoga gradonačelnika o postavljanju spomenika D’Annunziju, pogotovo kad uzmemo u obzir da je ekstremni desničar Matteo Salvini tek nedavno maknut s vlasti u Italiji.

Novi pohod na rivi

Mnogi su uvjereni da je sve to tek dio Salvinijeva narativa, kojim je on za 19. listopada najavio 'Novi pohod na Rim' po uzoru na Mussolinija, kojim će pokušati srušiti novu vladu. Važno je napomenuti da se D’Annunzio nikad nije deklarirao kao fašist, ali ga je povijest ubilježila kao duhovnog tvorca i kuma fašizma zato što je njegova vladavina Rijekom postala predloškom za prvo razdoblje Mussolinijeve vladavine Italijom. A njegov privatni život...

U tajnom D’Annunzijevu muzeju nalaze se pisma ljubavnicama, muške haljine s rupom strateški izrezanom na međunožju jer je odlučio da svoje ljubavnice neće izlagati staračkoj koži, ali je ovako pristup ključnom komadu njegova “karaktera” ipak bio neometan. Kako je skupljao predmete, tako je skupljao i žene. I dok se predmeta teško odricao, žene je brzo odbacivao, bez obzira na to što bi one koje su s njim pristale ići u krevet odlikovao.

Pokretanje videa...

00:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor