Obavijesti

News

Komentari 23

'U rješavanju komunističkih zločina previše je opstrukcije'

'U rješavanju komunističkih zločina previše je opstrukcije'
1

Ministar policije se požalio kako se često proziva policiju što više nije učinjeno, ali da zapravo DORH po novom Zakonu donosi odluku o progonu počinitelja

VIDEO

Ministar Tomislav Karamarko povodom Dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima prisustvao je, uz povjesničara Ivu Banca, na javnoj tribini koju je organizirala dubrovačka Udruga Daksa u dvorani  samostana Sv. Klare u Dubrovniku. 

- Mi radimo na istraživanju i procesuiranju ratnih zločina još od 2001. godine temeljem kaznenog zakona i odluke Vlade u kojoj se kaže da svi zločini moraju biti kažnjeni bez obzira tko su počinitelji i žrtve te kad su počinjeni pa se to se odnosi i na zločine počinjene neposredno nakon 2. svjetskog rata - kazao je, među ostalim, ministar Karamarko.

Na području Hrvatske do danas je evidentirano 731 lokacija od čega su 672 masovne grobnice. Pretpostavka je da u ovom dijelu u Hrvatskoj ima oko 90 tisuća žrtava. Najviše je pripadnika bivše vojske NDH-a, domobrana, njemačkih vojnika, civila među kojima su žene i djeca. Obavljene su 82 ekshumacije sa oko 1900 posmrtnih ostataka žrtava. Obavljeno je više od 1800 obavjesnih razgovora te podneseno 5 kaznenih prijava.   

Ministar Karamarko se požalio kako se često proziva policiju zbog neprocesuiranja komunističkih zločina pa je naglasio, među ostalim, da je Državno odvjetništvo to koje po novom Zakonu o kaznenom postupku donosi odluku o progonu počinitelja te da je previše opstrukcije u rješavanju i procesuiranju tih zločina..  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Požalio se kako se često proziva policiju što više nije učinjeno, ali da DORH po novom ZKP donosi odluku o progonu ili ne, a 'mi smo samo prva karika u lancu krim istraživanja'. Rekao je kako ima poteškoća i u vidu protoka vremena, nedostatka svjedoka, preminulih ili nedostupnih počinitelja, nepostojanje dokumentacije iz tog vremena jer je sustavno uništavana od tajnih službi bivše države. 

- Previše je opstukcije u rješavanju i procesuiranju komunističkih zločina, rekao je Karamrko. 

Prvi put su u utotak izloženi predmeti nađeni kod posmrtnih ostataka žrtava sa otočića Dakse iz 1944. godine otkriveni u jamama prilikom ekshumacije prije dvije godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina