Obavijesti

News

Komentari 3

"U robnim zalihama nema zaraženog mesa iz Poljske"

U 2017. nabavljeno je tako od prehrambenih proizvoda 15 tisuća tona kukuruza, 20 tona jaja u prahu, 20 tona brašna, 125 tona svinjskog mesa, 100 tona tjestenine i 100 tisuća litara ulja

VIDEO

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić kazao je u petak u Saboru kako može garantirati da zaraženog mesa iz Poljske nema u robnim zalihama.

- Garantiramo da takvog mesa nema u zalihama jer nabavljamo samo živu stoku a ne prerađeno meso dok se ono konzervirano meso nabavlja od renomiranih domaćih proizvođača - rekao je Antonić odgovarajući na upite Željka Jovanovića i Gordana Marasa koje je zanimalo postoji li mogućnost da je takvo meso završilo i u robnim zalihama.

Borba za zdravo meso: Zašto je većina klaonica u Dalmaciji?
Borba za zdravo meso: Zašto je većina klaonica u Dalmaciji?

Podnašajući Izvješće o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2017. Antonić je izvijestio kako je Ravnateljstvo za robne zalihe ostvarilo u 2017. višak prihoda nad rashodima u iznosu od 56,6 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Navedena sredstva upotrijebljena su za nabavu roba i popunu Bilance strateških robnih zaliha te tekuća i dodatna ulaganja u vlastita skladišta. U 2017. nabavljeno je tako od prehrambenih proizvoda 15 tisuća tona kukuruza, 20 tona jaja u prahu, 20 tona brašna, 125 tona svinjskog mesa, 100 tona tjestenine i 100 tisuća litara ulja. Od neprehrambenih proizvoda 5 tisuća komada zaštitnih kombinezona i pet pumpi velikog kapaciteta.

'Ulovili' zaraženo meso: Htio je pola tone uvesti u Hrvatsku...
'Ulovili' zaraženo meso: Htio je pola tone uvesti u Hrvatsku...

Ukupna vrijednost roba robnih zaliha na dan 31. prosinca 2017. iznosila je 575,6 milijuna kuna, izvijestio je Antonić.

Zastupnici su u raspravi ukazali na potrebu većeg izdvajanja sredstava za kupnju opreme za vatrogasce poput pumpi i cisterni s obzirom na elementarne nepogode koje proteklih godina pogađaju Hrvatsku uslijed klimatskih promjena.

Što se tiče vatrogasne opreme, rekao je Antonić, u robnim zalihama ukupno ima 59 vozila, a u ovoj godini planira se nabaviti dodatnih 12. Također nabavljamo šatore, brodice, poplavne brane, visokoprotočne pumpe i potopne pumpe kojih imamo 98 odnosno 188, dodao je.

Pao na granici: Slovenac vozio 'čudno' poljsko meso za kebab
Pao na granici: Slovenac vozio 'čudno' poljsko meso za kebab

Kada je riječ o vatrogascima Mostov Miro Bulj najavio je peticiju koju će uputiti najvišim institucijama države kako bi se zaustavio 'državni teror žalbama' i 'pravosudna trakavica' prema jedinom preživjelom vatrogascu s Kornata Frani Lučiću kojem ni nakon 12 godina po sudovima još nije isplaćena odšteta.

- Riješimo ovaj problem, zaustavimo teror države prema pojedincu koji je radio svoj posao i ugrozio svoj život da bi zaštitio naše javno dobro - poručio je Bulj.

Davor Vlaović (HSS) upozorio je pak na nedostatnu domaću proizvodnju pitajući mogu li hrvatske tvrtke koje imaju ugovor s robnim zalihama odgovoriti na potrebe.

- Državni zavod za statistiku objavio da je u prošloj godini ukupan broj goveda u Hrvatskoj smanjen za 8,2 posto, svinja za 6,6 posto, ovaca za 3,1 posto, peradi za 10,6 posto, kazao je.

Zaraženo meso prodano na 57 lokacija: 'Ma nema opasnosti...'
Zaraženo meso prodano na 57 lokacija: 'Ma nema opasnosti...'

Posljednjeg radnog dana u ovom tjednu, zastupnici su raspravljali i o Izvješću o radu saborskog Odbora za europske poslove od kraja listopada 2016. do kraja 2017.

Predstavljajući izvješće predsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević istaknuo je kako će najvažnija zadaća u narednom razdoblju biti obveze koje će imati tijekom parlamentarne dimenzije predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, kao i domaćinstvo sastancima Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC).

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji