Obavijesti

News

Komentari 17

'U robnim zalihama RH nema zaraženog mesa iz Poljske'

'U robnim zalihama RH nema zaraženog mesa iz Poljske'

Zastupnici su raspravili izvješće o stanju i upravljanju robnih zaliha u 2017. godinu, a SDP-ovce je zanimalo postoji li mogućnost da je meso iz Poljske završilo i u robnim zalihama

VIDEO

Saborski zastupnici raspravljali su o izvješću o stanju i upravljanju robnih zaliha u 2017. godinu. Željka Jovanovića (SDP) zanimalo je može li državni tajnik Ministarstva gospodarstva garantirati da u robnim zalihama nema zaraženog mesa iz Poljske.

- S obzirom na sjajne izjave našeg ministra zdravstva Kujundžića, koji je rekao da meso u kojem se nalazi Escherichia i salmonela zapravo nije opasno ako se termički obradi, a nije naglasio da ga treba dovoljno termički obraditi pa po njemu vjerojatno i to zaraženo meso može i završiti u robnim zalihama - rekao je Jovanović. 

- Apsolutno možemo garantirati da to meso nije i neće završiti u robnim zalihama jer mi nabavljamo samo živo meso - poručio je državni tajnik Mario Antolić.

Naveo je i da se prerađeno meso ne uvozi, dok se konzervirano nabavlja od renomiranih domaćih proizvođača. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U izvješću koje se našlo pred zastupnicima stoji da je Ravnateljstvo za robne zalihe ostvarilo višak prihoda nad rashodima u iznosu od 56,6 milijuna kuna. Novac je upotrijebljen za nabavu roba i popunu Bilance strateških robnih zaliha te tekuća i dodatna ulaganja u vlastita skladišta.

U 2017. od prehrambenih proizvoda nabavljeno je 15.000 tona kukuruza, 20 tona jaja u prahu, 20 tona brašna, 125 tona svinjskog mesa, 100 tona tjestenine i 100.000 litara ulja. 

Tu je i 5.000 komada zaštitnih kombinezona i pet pumpi velikog kapaciteta. Zastupnici su upozorili da su potrebna veća izdvajanja za opremu za vatrogasce. Antolić je izvijestio kako ima 59 vozila, a ove godine plan je nabaviti dodatnih 12. Nabavljaju se šatori, brodice, poplavne brane, visokoprotočne i potopne pumpe kojih imamo 98 odnosno 188.

Davor Vlaović (HSS) upozorio je na nedostatnu domaću proizvodnju pitajući mogu li hrvatske tvrtke koje imaju ugovor s robnim zalihama odgovoriti na potrebe. Naveo je podatak Zavoda za statistiku prema kojem je lani u Hrvatskoj smanjen broj goveda za 8,2 posto, svinja za 6,6 posto, ovaca za 3,1 posto, peradi za 10,6 posto

- To nas stvarno mora zabrinuti - poručio je HSS-ovac. 

Njegov stranački kolega Željko Lenart smatra da su robne rezerve u RH premale i pita se jesu li one adekvatne u slučaju eventualne ugroze. 

- Klimatske promjene su pokazale da možemo računati na sve i svašta. Smatram da nismo spremni i da bi se vrlo lako ponovno mogao dogoditi slučaj prije nekoliko godina, kada su silosi ostali prazni i za što još danas nitko nije odgovarao - rekao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.