Obavijesti

News

Komentari 13

U Rusiji umrla najstarija žena na svijetu: Imala je 123 godine

U Rusiji umrla najstarija žena na svijetu: Imala je 123 godine
1

Pila je kefir, hranila se prirodnim namirnicama, a prijatelji su rekli da joj je bilo preko 100 godina prije nego što je otišla kod liječnika

VIDEO

Praprabaka koja je živjela u Rusiji i za koju se pričalo da je najstarija žena na svijetu, umrla je u dobi od 123 godine. Tanzilya Bisembeyeva, rođena je dva mjeseca prije krunidbe posljednjeg cara Nikole II 1896.godine, a živjela je čak tijekom tri stoljeća. Preživjela je Rusku revoluciju kad joj je bila 21 godina, tiraniju Staljina, kolaps Sovjeta i to samo uz 'optimizam i naporan rad', obitelj kaže da nikad nije mirovala te da je živjela zdravim načinom života. Nije pušila, a kao eliksir mladosti pila je - kefir, odnosno fermentirano mlijeko. 

Tanzilya je u 53. godini s drugim mužem rodila prvo dijete, sina. Nakon toga, imala je još dva sina, zatim 10 unučadi, 25 praunuka i dva prapraunuka. 

- Moja je majka puno toga vidjela tijekom svog dugog života. Živjela je od Rasputina do Putina. Upoznala je mog oca 1946. kad je imala 50, a on preko 60 godina. Nakon rata, moji su roditelji živjeli u vojničkom skloništu, a njihov prvi sin umro je u djetinjstvu. Ali kasnije su imali još tri sina, samo razmislite o tome. Rođen sam kad je moja majka imala 53 godine, a najmlađi brat rođen kad je imala 59. To još uvijek zvuči nevjerojatno. - rekao je njezin sin Shintas koji je sada u 70-ima. 

- Život nije bio lak i često smo bili gladni. Još se sjećam kako sam kao petogodišnjak pomagao roditeljima u polju. Mogu reći i da, unatoč tome što je bila najstariji ruski državljanin, ona jedva govorila jezik, umjesto toga preferirala je svoj maternji kazahstanski jezik - dodao je Shintas. 

Tanzilya je umrla mirno, a sahranjena je na obiteljskom groblju. Čak ju je cijelo selo došlo pozdraviti na njezinom posljednjem putovanju. 

Njenu tvrdnju da je najstarija žena u svojoj zemlji, priznala je i Ruska knjiga rekorda, a samim tim i ruska vlada. Smatra se da je proživjela vlast Nikole II., Kerenskog, Lenjina, Staljina, Hruščova, Brežnjeva, Andropova, Černenka, Gorbačova, 
Jeljcina, Putina i Medvedeva.

Druge dvije Ruskinje koje su glasile kao najstarije - Koku Istambulova (129) i Nanu Shaova (128) godina, umrle su ranije ove godine. No te se informacije ne mogu uzeti zdravo za gotovo ponajviše zbog nedostatka izvorne dokumentacije o njihovom rođenju, dijelom zbog nemira za vrijeme trajanja revolucije, a dijelom zbog rata u Rusiji. 

Najstariji dokumentirani životni vijek je Jeanne Calment, iz Francuske, koja je živjela 122 godine i 164 dana, a umrla je 1997. godine. 

U ožujku ove godine Kane Tanaka iz Fukuoke u Japanu službeno je potvrđen kao najstarija provjerena živa osoba sa 116 godina. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...