Obavijesti

News

Komentari 29

'U Saboru zakon zbog kojeg bi žene mogle ostati bez posla'

Ta će mjera pogoditi poduzetnice koje osnivaju poduzeća, a prijavljene su na pola radnog vremena jer uz trudnoću, rađanje i podizanje djece ne mogu neopterećeno razvijati poslovanje, kažu u Women in Adria

VIDEO

Mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria upozorila je u srijedu da su izmjene Zakona o doprinosima, kojima će se udvostručiti troškovi doprinosa poduzetnicima prijavljenima na pola radnog vremena, pogubne za mlade poduzetnice.

"Obvezivanje hrvatskih poduzetnika da od prvoga dana poslovanja trebaju plaćati doprinose na puno radno vrijeme nova je antipoduzetnička mjera Vlade", poručila je u priopćenju osnivačica mreže Women in Adria Ivana Matić.

Ta će mjera pogoditi mlade poduzetnice koje osnivaju poduzeća kako bi same zarađivale vlastiti kruh, a prijavljene su na pola radnog vremena jer uz trudnoću, rađanje i podizanje male djece ne mogu neopterećeno razvijati poslovanje.

"Pojednostavljeno, ovo je poruka Vlade mladim poduzetnicama: Ili rađajte ili radite! Jedno i drugo ne ide zajedno", ocijenila je Matić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kritikama se priključila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je u pismu Ministarstvu financija podsjetila da je lani u Hrvatskoj rođeno najmanje djece u posljednjih stotinu godina.

Učinkovita demografska politika ne treba biti na štetu žena

Ljubičić ističe da bi učinkovita demografska politika, koja je usko povezana s politikama iz područja rada i zapošljavanja, morala biti u skladu s ostvarivanjem ustavnog načela ravnopravnosti spolova i nikako ne bi trebala biti na štetu žena.

"Obvezivanje na plaćanje punih doprinosa za pola radnog vremena zasigurno ne doprinosi stvaranju poticajnog okruženja za poduzetnice koje rad s pola radnog vremena vide kao jedini način da u određenom vremenskom razdoblju ostanu na tržištu rada, ali i da realiziraju planove o proširivanju obitelji", kaže Ljubičić.

Mreža Women in Adria ukazala je na štetnost izmjena Zakona o doprinosima i predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, ministru gospodarstva Darku Horvatu, ministru financija Zdravku Mariću te saborskim zastupnicima.

Matić naglašava da je sluha za to pokazala jedino zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić, no na žalost poduzetnika početnika nije prihvaćen njezin prijedlog o oslobođenju od plaćanja doprinosa na punu osnovicu za članove uprave, direktore i upravitelje zgrada; poduzetnicima početnicima u prvoj godini poslovanja, ženama poduzetnicama koje su prijavljene na nepuno radno vrijeme zbog odgoja djece ili porodiljnog dopusta i specifičnim djelatnostima kojima je potreban duži period za normalno poslovanje.

Women in Adria zato se nada da se za izmjene Zakona o doprinosima u Saboru neće dići dovoljno ruku, inače će mnoga mikro poduzeća morati staviti ključ u bravu, a poduzetnici se prijaviti na burzu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje