Obavijesti

News

Komentari 5

U SAD-u upravo traju operacije uhićenja ilegalnih useljenika

U SAD-u upravo traju operacije uhićenja ilegalnih useljenika
1

Američke vlasti pokrenule su tijekom vikenda manje akcije uhićenja useljeničkih obitelji bez dokumenata, kao dio plana predsjednika Donalda Trumpa za deportaciju tisuća ilegalnih imigranata iz zemlje.

VIDEO

Višednevna operacija trebala je biti usmjerena na stotine nedavno pristiglih obitelji u desetak gradova kojima je sudac za imigracije naredio deportaciju.

Operacije deportacije trebale bi odvratiti val dolaska obitelji iz Srednje Amerike koje bježe od siromaštva i nasilja bandi u svojim matičnim zemljama te traže azil u SAD-u.

Useljenici i njihovi odvjetnici bili su spremni za masovna uhićenja, no do nedjelje navečer prijavljene su samo manje akcije u nekoliko gradova.

- Pokrenuli smo ciljane izvršne radnje protiv određenih pojedinaca koji su saslušani na sudu za imigracije te im je sudac naredio deportaciju, rekao je za Fox News direktor Američke imigracijske i carinske službe (ICE) Matt Albence.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mary Bauer iz Pravnog centra za siromašne (SPLC) rekla je kako nema zabilježenih operacija uhićenja u većim južnim gradovima poput Atlante.

Američko vijeće za imigracije, čiji odvjetnici pružaju pravnu pomoć u jednom od najvećih obiteljskih izbjegličkih centara u Dilleyu, Teksasu, također nije izvijestilo o slučajevima uhićenja.

- Useljenici i useljeničke zajednice diljem zemlje se skrivaju, a ljudi žive u strahu jer je to zapravo cilj ove čitave operacije, bez obzira na to dolazi li do uhićenja ili ne, poručila je Bauer, zamjenica direktora SPLC-a.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio rekao je kako su u njegovom gradu u subotu provedene tri operacije ICE-a, no uhićenja nisu zabilježena. Rekao je i kako u nedjelju u New Yorku nije bilo akcija ICE-a.

- Ovo je politički čin predsjednika koji je politizirao vladinu agenciju kako bi mu pomogla u ponovnom osvajanju izbora, poručio je demokrat De Blasio, jedan od kandidata za predsjedničke izbore 2020.

Glasnogovornica ICE-a odbila je komentirati akcije uhićenja radi sigurnosti osoblja agencije.

Albence je za Fox News rekao kako će operacije biti usmjerene na obitelji koje su u zemlju ušle ilegalno te se nisu pojavile na sudskom saslušanju za dodjelu azila.

Aktivisti za prava useljenika poručili su kako u mnogo slučajeva useljenici ne dobiju pravodobnu obavijest o datumima održavanja sudskog saslušanja.

Operacija je uslijedila nakon što je Trumpova administracija doživjela žestoke kritike zbog smještaja useljenika koji se nalaze u prenapučenim i lošim higijanskim uvjetima, a navodi se i kako američke vlasti razdvajaju djecu od roditelja.

(mz)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji