Obavijesti

News

Komentari 4

U Siriji i Iraku još ima između 20.000 i 30.000 boraca ISIL-a

U Siriji i Iraku još ima između 20.000 i 30.000 boraca ISIL-a
1

Prema izvješću, Siriju i Irak nakon vojnih poraza zemlju je napustilo manje boraca nego se očekivalo, a mnogi od njih pomiješali su se s lokalnim stanovništvom ili se prikrili u susjednim zemljama

VIDEO

Unatoč zabilježenom vojnom napretku u obračunu s terorističkom Islamskom državom ova skupina još uvijek ima između 20.000 i 30.000 boraca na području Sirije i Iraka, navodi se u redovitom izvješću Ujedinjenim naroda objavljenom u ponedjeljak.

Pripadnika ove terorističke skupine ima gotovo podjednako u obje zemlje, stoji u izvješću, a među njima je, kako se ističe, 'značajan broj stranaca'.

Mnogi od čelnika borbenih skupina premješteni su u Afganistan, gdje Islamska država ima između 3.000 i 4.000 boraca i taj broj je u porastu, navodi se u izvješću.

Ova teroristička skupina ima potporu i u Jugoistočnoj Aziji te Zapadnoj Africi.

Islamska država preuzela je 2014. kontrolu nad velikim područjima Iraka i Sirije, osvojivši i drugi po veličini irački grad Mosul, koji je potom učinila svojim glavnim uporištem u toj zemlji.

Irak je u prosincu objavio pobjedu nad Islamskom državom, nakon što je uz pomoć alijanse predvođene SAD-om preuzeo kontrolu nad cjelokupnim teritorijem koji je 2014. i 2015. zaposjela ova teroristička skupina.

Prema izvješću Ujedinjenih naroda, Siriju i Irak napustilo je manje stranih boraca nego li se očekivalo nakon vojnih poraza, a mnogi od njih pomiješali su se s lokalnim stanovništvom ili se prikrili u susjednim zemljama.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.