Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Siriji otkrili repliku dijela hrama koji je uništen u Palmiri

None Foto: YAMAM ALSHAAR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 3

Dvije tisuće godina stari hram Bel u Palmiri bio je jedan od dragulja u sirijskoj raskošnoj kolekciji povijesnih spomenika iz više civilizacija prije nego što je počeo sukob u zemlji 2011.

Muzej u Damasku otkrio je repliku dijela oltara hrama koji su uništili militanti Islamske države u drevnom sirijskom gradu Palmiri, a koji su rekonstruirali talijanski arheolozi.

Dvije tisuće godina stari hram Bel u Palmiri bio je jedan od dragulja u sirijskoj raskošnoj kolekciji povijesnih spomenika iz više civilizacija prije nego što je počeo sukob u zemlji 2011.

Islamska država zauzela je Palmiru u svibnju 2015. i uništila je mnoge drevne građevine, a druge je opljačkala kako bi financirala svoje operacije.

A replica of an altar ceiling from the old Temple of Bel is exhibited at Syria's National Museum of Damascus | Autor: YAMAM ALSHAAR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: YAMAM ALSHAAR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U listopadu 2015. uništen je dio kamenog oltara, ali su ga talijanski arheolozi ponovo izgradili koristeći 3D tehnologiju i kamenorezačke radove.

"Novi oltar identičan je originalu u svim detaljima, jer je 3D tehnologija veoma razvijena", izjavio je Mamoun Abdul Karim, bivši šef vladinog ureda antikvitete. Međutim, istaknuo je da za original ne postoji zamjena.

Novi oltar je četiri metra dug i izgrađen u kombinaciji plastike i poliranog kamena, izjavila je Frances Pinnock s rimskog sveučilišta Sapienza, voditeljica znanstvenog tima koji je radio na rekonstrukciji.

Ona je rekla je da je prijedlog da se napravi replika bio emocionalni odgovor na uništavanje oltara, ali i svojevrsni eksperiment da se utvrdi da li je znanstveno moguće rekonstruirati ono što je bilo izgubljeno.

Abdul Karim je pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme iste napore za obnovu Palmire kakve ulaže u rekonstrukciju katedrale Notre-Dame u Parizu, oštećene u požaru prošli tjedan.

Komentari (1)
  • Sjajno! A jel znate kako je Putin, nakon što je eliminirao teroriste koji su uništavali palmiru, očistio sve, mikroskopsi te organizirao u razrušenoj Palmiri koncert ozbiljne glazbe. Pozvao novinare cijelog svijeta. Došlo ih nekoliko koji nisu imali embargo sorošbritiš lobija. Jadnici, a to je bio neviđen događaj. Gdje je tu bio UNESCO? To može samo car Putin!

    24. 4. 2019,   16:05