Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Sj. Koreji počeo prvi kongres Radničke partije nakon 1980.

None Foto: DAMIR SAGOLJ 3

Dužnosnici se uoči kongresa hvale "čudesnim rezultatima" i kažu da je napredak u nuklearnom i raketnom programu "najveći poklon" za rijetku stranačku konvenciju

U Sjevernoj Koreji počeo je prvi kongres vladajuće Radničke partije u posljednjih 36 godina na kojem bi Kim Jong-un trebao dodatno učvrstiti kontrolu nad zemljom koja je sve izoliranija zbog nastojanja da se domogne nuklearnog oružja.

Dužnosnici se uoči kongresa hvale "čudesnim rezultatima" i kažu da je napredak u nuklearnom i raketnom programu "najveći poklon" za rijetku stranačku konvenciju.

Strani novinari pozvani da prate kongres nisu u petak ujutro mogli ući u Dom kulture 25. travnja, betonsku zgradu ukrašenu crvenim zastavama u kojoj će se idućih nekoliko dana održavati stranački sastanak.

Tisuće izaslanika iz svih dijelova Sjeverne Koreje sudjelovat će na prvom kongresu od 1980., prije rođenja 33-godišnjeg Kima. Zgrada je okružena brojnim pripadnicima snaga sigurnosti u odijelima i kravatama, a pred zgradom su parkirani brojni prazni autobusi.

Strani analitičari očekuju da će treći vođa iz dinastije Kim službeno usvojiti "Byongjin", politiku paralelnog razvoja nuklearnog naoružanja i gospodarstva i te dodatno učvrstiti svoju vlast.

Specijalni program sjevernokorejske televizije počeo je u petak ranije nego inače, uz pohvale podvizima komunističkih čelnika. Državni radio najavio je da će sedmi kongres Radničke partije "otkriti sjajan putokaz za konačnu pobjedu naše revolucije", izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap. 

Zadnji kongres Korejske radničke stranke održan je još u vrijeme vladavine Kimova djeda, Kim Il-sunga, utemeljitelja države. Otac Kim Jong-una, Kim Jong-il, koji je umro u prosincu 2011., nije održao nijedan kongres stranke na vlasti.

 

Komentari (16)
  • Da li ce SDP kao sestrinska stranka kim youn una poslati svoju delegaciju.

    6. 5. 2016,   09:31
  • joj kak su ti sjeverno korejanci zaostali, nama u rh je kongres radničke partije tradicionalno godišnje okupljanje parazita "ustaškog" budžeta već desetljećima

    6. 5. 2016,   11:01
  • Draga "piskarala"...... Jasno mi je da danas slobode medija nema, no i kod prepisivanja je radi iole "vjerodostojnosti" potrebno proučiti temu.. Naime sjeverna Koreja nije "komunistička" zemlja. U toj zemlji je službena ideologija "juche" odnosno ideja samodostatnosti. Djelom se temelji na idejama marksizma, maoizma i tako dalje, što je neosporna činjenica... No u sjevernoj Koreji čak i sama riječ "komunizam" je zabranjena, izbačena iz ustava i ne mogu se naći bilo kakve knjige koje veličaju tu ideologiju, te su u tom pogledu (pa rekao bih i tehnološki) napredniji nego mi koji prepisujući propagandne članke pljujemo po toj zemlji koja zapravo želi da ju se ostavi na miru...

    6. 5. 2016,   09:18