Obavijesti

News

Komentari 5

U Španjolskoj trenutačno oko 10.000 maloljetnih migranata

U Španjolskoj trenutačno oko 10.000 maloljetnih migranata
1

O toj djeci i tinejdžerima, koji uglavnom dolaze iz Maroka, skrbe autonomne zajednice i gradovi takozvanog prvog prihvata, napose Andaluzija i gradovi Ceuta i Melilla

VIDEO

Broj migranata mlađih od 18 godina koji su stigli bez roditelja dosegnuo je 10.000 u Španjolskoj, gdje je vlada u srijedu najavila da će izdvojiti 40 milijuna eura za poboljšanje skrbi o njima.

Nova vlada socijalista Pedra Sancheza koja je preuzela vlast prije tri mjeseca, poduzima ovaj "izniman korak" zbog "porasta broja dolazaka zadnjih mjeseci", navodi se u priopćenju ministarstva zdravstva.

Trenutačno ih je 10.000, rekla je ministrica zdravstva Carmen Monton. U travnju je prošla konzervativna vlada imala na popisu nešto više od 6.200 malodobnih migranata, a u 2016. bilo ih je 4.000.

U utorak ujutro, 49 osoba za koje se vjeruje da su malodobne, a podrijetlom su iz Magreba, iskrcalo se na plaži u Tarifi iz gumenog čamca, rekla je za AFP policijska uprava Andaluzije.

Vlada je planirala "proračun od 40 milijuna eura za prihvat malodobnih migranata bez pratnje odraslih", koje će se raspodijeliti po pokrajinama, piše u priopćenju ministarstva. 

O toj djeci i tinejdžerima, koji uglavnom dolaze iz Maroka, skrbe autonomne zajednice i gradovi takozvanog prvog prihvata, napose Andaluzija i gradovi Ceuta i Melilla, španjolske enklave u Maroku.

No donošenjem plana pomoći vrijednog 40 milijuna eura, vlada želi financijski potaknuti i druge pokrajine da prihvate malodobnike.

U Ceuti je glasnogovornik mjesne vlade Jacob Hachuel iz konzervativne stranke nedavno rekao da bi malodobne marokanske migrante bez pratnje trebalo vratiti u Maroko jer je "za njih najbolje da su sa svojim obiteljima".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
Gotov razgovor HDZ-a i DP-a. SDP-ovka: Zašto se pregovori održavaju u zgradi vlade?
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov razgovor HDZ-a i DP-a. SDP-ovka: Zašto se pregovori održavaju u zgradi vlade?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori