Obavijesti

News

Komentari 138

Bura u Mokošici uništila kiosk, u Splitu izbila prozore zgrade

Bura u Mokošici uništila kiosk, u Splitu izbila prozore zgrade
48

Orkanska bura radi šteta i na području Nina gdje su srušeni prometni znakovi, borovi i granje otežavaju promet. U Makarskoj su orkanski udari bure oštetili lim na tamošnjoj prodavaonici Konzuma.

VIDEO

U dijelovima Dalmacije puše 'bura stoljeća'. Nešto iza 4 sata u Splitu je zabilježen udar bure od 176 km/h (48,9 m/s) što je najveća poznata brzina vjetra uopće izmjerena u Splitu. Bura je jednakom žestinom puhala i na Marjanu gdje je srušila brojna stabla. Riječ je o službeno o najjačoj buri još od 14. studenog 2004. kada je najjači udar bio 174,6 km/h.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:23

>>>>Posljednje informacije:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

14.10 - Orkanski vjetar koji puše u priobalju, iz unutrašnjosti prema moru i dalje uzrokuje velike probleme u odvijanju prometa i gašenju požara u Dalmaciji, velik broj trajektnih, brodskih i katamaranskih linija je u prekidu, a, unatoč jakom vjetru, mali je zrakoplov uspio sletjeti u splitsku Zračnu luku. Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su: A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, most dr. Franje Tuđmana kod Dubrovnika. Probleme stvaraju i srušena stabla te razni predmeti na kolnicima. Potrošači na Dugom otoku, Molatu i Poljicama  u Zadarskoj županiji i dalje nemaju električnu energiju, izvijestili su iz Centra 112.

13.32 - Zbog orkanske bure koja je prerasla u  elementarnu nepogodu, Uprava Brodosplita donijela je odluku o prekidu rada na ugroženim dijelovima brodogradilišta. Uslijed niskih temperatura popucala su stakla na hali BSO-a, a jaka bura podigla je limove s krova brodoobrade i predmontažne hale. Nitko na sreću nije ozlijeđen, a u ugrožene zone su odmah izašle sve dežurne službe kako bi ih osigurale i sanirale nastalu materijalnu štetu.

12.37 - Najjača bura posljednja dva desetljeća danas puše u Omišu. Bura je orkanska i ima udare preko 160 km/h. Tijekom jutra srušila je dio krova i fasade tvornice Cetina u središtu grada, piše Dalmacija danas

11.39 - Jadranska magistrala između Šibenika i Primoštena otvorena je u subotu oko 11 sati za sav promet nakon što je zbog požara na predjelu Jasenovo tijekom noći bila potpuno zatvorena, a ujutro se promet tom cestom odvijao naizmjenice jednim kolničkim rakom, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Šibenik.

11.31 - Bura je u Mokošici kod Dubrovnika odnijela kiosk Tiska:

11.14 - Olujni vjetar prouzročio je brojne probleme i na području Hercegovine, ozlijeđeno je nekoliko osoba, oštećeno više vozila i krovova kuća, te je otežan promet. Stablo koje je oborio vjetar u središtu Mostara palo je na jedno vozilo u pokretu. Ozlijeđen je vozač kome je ukazana medicinska pomoć u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, izvijestili su iz ove ustanove. Više građana prijavilo se u medicinske ustanove zbog ozljeda od rušenja stabala i pada crijepova. U Čapljini je vjetar prevrnuo vozilo hladnjaču, a u Širokom Brijegu su brojni automobili oštećeni zbog pada crijepova kojeg je vjetar nosio s obiteljskih kuća. Više je obiteljskih kuća ostalo bez krovova u Čitluku i Ljubuškom. U središtu Mostara je otpalo i pročelje s jedne zgrade u ulici kneza Višeslava koje je otpuhao olujni vjetar. Federalni meteorološki zavod izdao je narančasto upozorenje upozoravajući na olujne udare vjetra brzine do 100 kilometara na sat.

10.50 - Zbog orkanskog vjetra koji puše u priobalju iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto za teretna vozila i autobuse moguće je voziti autocestom A1 do čvora Sveti Rok ili Pirovac te dalje državnim cestama DC50, DC1 i DC59 preko Gračaca, Knina i Kistanja, a za osobna vozila državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Benkovca. Na pojedinim cestama u Dalmaciji ima srušenih stabala i predmeta na kolniku. Savjetujemo vozačima da voze opreznije, javlja HAK.

10.46 - Splitska policija primila je preko 60 poziva zabrinutih stanovnika. Po gradu je dosta oštećenih automobila. Na zgradi u Tolstojevoj ulici, gdje je knjižnica Marka Marulića, vjetar je podigao dio limenog krova. 

Jaka bura puhala je i na Braču, a njihov lokalni portal Brač Online objavio je dramatičnu snimku. 

10.40 - Bura je odnijela stubišne prozore na 11. katu u stambenoj zgradi u Splitu u Ulici Kralja Zvonimira 20. Stanovnici trvde da je 'puklo kao bomba'. 

Prozor inače izgleda ovako (snimljeno kat niže):

10.25 - Zbog jake bure pukao je dio konstrukcije na Marini Frapi. Čitatelji Dubrovnik Insidera javljaju da cijelim putem oko Pomorske škole i Orsana lete dijelovi plastike Marine Frape te se građani pozivaju na oprez.

10.21 - Bura je i u Dubrovniku čupala je stabla, bacala montažne objekte, motocikle, uništila dječja igrališta, parkirane automobile. Grad je pun iščupanih grana, ne može se voziti. Žurne službe jutros imaju pune ruke posla. Gorjelo je na Mljetu, u Čilipima, Drveniku, srećom požari su unatoč jakoj buri uspješno ugašeni, javio je Libero portal.

9.52 - Orkanska bura u Splitu srušila je stablo na šleper i automobil. Vatrogasci režu grane kako bi došli do vozila.

9.42 - Bura je u Šibeniku pobacala ograde kod gradilišta podzemne garaže na Poljani.

Šibenik: Bura bacale ograde na gradilištu podzemne garaže na Poljani

9.38 - U Makarskoj je izmjeren udar bure od 191 kilometar na sat. Za usporedbu, uragan kategorije 3 ima brzine vjetra od 178-209 kilometara na sat.

9.30 - Uslijed jakog vjetra sa zgrade u ulici Slobode u Splitu tzv. Doma mladih Splitu odvajaju i padaju veliki komadi lima, pa upozoravamo građane da ne idu na  navedenu lokaciju, te da u prometu koriste druge cestovne pravce. Ovo se posebno odnosi na ulicu Slobode i dio Mažuranićevog šetališta. 

Bus stao zbog bure: 'Putnici su vrištali, dijete je počelo plakati'
Bus stao zbog bure: 'Putnici su vrištali, dijete je počelo plakati'

Oštećen Konzum u Makarskoj, bio je i požar

U Podvelebitskom kanalu i na Masleničkom području bura je dosegla udare do 173 km/h. Orkanska bura radi šteta i na području Nina gdje su srušeni prometni znakovi, borovi i granje otežavaju promet. U Makarskoj su orkanski udari bure oštetili lim na tamošnjoj prodavaonici Konzuma.

Na području Trogira bura je iščupala nekoliko stabala, a jedno je palo i oštetilo parkirani automobil. U ulici Marka Marulića u Solinu, u petak oko 18 sati oštećen je krov plastenika te su se s njega otkinuli dijelovi koji su pali i oštetili osobno vozilo koje je bilo parkirano u blizini. 

Oko 5.45 sati u Kaštel Sućurcu u Ulici pape Ivana Pavla II, zbog jakog udara vjetra došlo je do prevrtanja parkiranog kamiona, a iz njega je iscurilo do gorivo. Vatrogasci su sanirali onečišćenje. 

U Makarskoj je oko 23:50 sati izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka koji je ugašen u 01:45 sati, a gorjelo je nisko raslinje i makija. Zbog širenja požara uslijed jakog vjetra policija je evakuirala stanare obližnjih stambenih zgrada. Nakon 20 minuta, kada se stanje smirilo, građani su se vratili u svoje domove.

Meteoalarm je za cijelo obalno područje, od Istre do Dubrovnika izdao crveno upozorenje zbog jakih udara bure koja bi mogla puhati do 180 kilometara na sat.

Požar zatvorio magistralu

Osim bure, problema ima i s požarima. U blizini Grebaštice kod Šibenika vatra je blokirala Jadransku magistralu. Na terenu su vatrogasci.

Veliki požar kod mjesta Grebaštica zatvorio jadransku magistralu

Stotine uznemirenih zvalo hitne službe

Hitne službe Splitsko-dalmatinske županije primile su noćas na stotine poziva uznemirenih građana koji su ih zvali upomoć zbog orkanske bure koja im je ostavila štetu na imovini, no nitko nije ozlijeđen, doznaje se jutros u splitskoj policiji.

Za policiju i vatrogasce posla je bilo na području cijele Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a posebno na području Grada Splita gdje su zbog jakih i orkanskih udara bure, koja je na trenutke puhala više od sto kilometara na sat, evidentirali veliki broj dojava o rušenju stabala na cestu, oštećenja vozila, prozora na objektima, oštećenja uslijed udara kontejnera.

'Bura će biti orkanska, letjet će grane, možda nestane i struje'
'Bura će biti orkanska, letjet će grane, možda nestane i struje'

Policija je zajedno s vatrogascima cijelu noć bila na terenu gdje su odlazili po dojavama. Antonela Lolić iz splitske policije kaže da do rano jutros nisu zaprimili obavijest niti imaju saznanja da je tijekom događaja netko ozlijeđen, a pretpostavljaju da ćemo tijekom jutra zaprimiti još dojava vezano uz materijalnu štetu na objektima i vozilima tijekom noći. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...