Obavijesti

News

Komentari 1

Duh Badnjaka u Splitu, Osijeku i Rijeci: Dijelile se riblje delicije

Duh Badnjaka u Splitu, Osijeku i Rijeci: Dijelile se riblje delicije
1

Hrvatski gradovi tradicionalno su za Badnjak priredili feštu za svoje građane, pa se tako u Splitu dijelio bakalar, u Osijeku riblji paprikaš, a u Rijeci srdele i bakalar na gulaš

VIDEO

Oko 5.000 bakalara skuhanog u "mega teći" promjera većeg od 2,2, metra, tradicionalno je na badnjak u pola sata podijeljeno na splitskim Prokurativama.

Kao i ranijih godina spremilo ga je 30-ak profesionalnih kuhari iz udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a radi se o akciji Splitu s ljubavlju koja se tradicionalno održava 24. prosinca. Predvodili su ih njima i poznati splitski chefovi Hrvoje Zirojević, Željko Neven Bremec, Marija Lulić – dugogodišnja šefica kuhinje splitskog hotela Park, te Nikša Ivičević Bukara iz Drvenika. Podijelili su ga brojni volonteri među kojima i učenici splitskih 3. i 5 gimnazije, te Turističko-ugostiteljske škole, kao i lokalni političari.

Pripreme počele prije mjesec dana

- Spremili smo 200 kilograma bakalara kojeg smo za ovaj dan počeli pripremati za kuhanje, namakanje i čišćenje počelo još prije mjesec dana. U mega teći našlo se pola tone krumpira i 200 kg slanutka, 40 litara maslinovog ulja, 250 kilograma kapule, te po pet kila češnjaka i peršina. Kako bi sve bilo ukusnije dodali smo i 20 l bijelog vina, svježeg ružmarina, lovora i koječega drugog. Nakon kuhanja od ranog jutra dobili smo 1.200 litara bakalara – kazao je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Radi se o akciji koju je prije 13 godina u suradnji s Gradom Splitom pokrenuo pokojni Miro Bogdanović. Teća je promjera 2,2 m, a posebno je za ovolike količine hrane izgrađena u splitskom Škveru, te se na Prokurative dovozi paukom.

- Puno je ljudi koji sebi ne mogu priuštiti danas bakalar, a nama je želja da im priuštimo dobru porciju i da budu zadovoljni. Spremamo pravi bakalar,a to se vidi po boji jer je svjetlije i ima dignute peraje. Kako bi bio dobrog okusa morate imati vrhunsko maslinovo ulje i domaći češnjak i peršin – dodala je chefica Marija Lulić, koja je nedavno dobila priznanje za humanitarni rad i volonterizam.

POGLEDAJTE VIDEO:

Osječani su uživali u ribljem paprikašu. 

U osječkoj Tvrđi na Trgu Svetog Trojstva Osječanima je u ponedjeljak, na Badnjak podijeljeno 3000 porcija ribljeg paprikaša.

Čestitajući blagdane sugrađanima, osječka dogradonačelnica Žana Gamoš je podsjetila kako je riječ o tradicionalnoj akciji koju provodi Gradska uprava.

- Organizirali smo tradicionalnu podjelu ribljeg paprikaša u suradnji s članovima Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje - rekla je Gamoš.

 Predsjednik Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje Davor Tomić je rekao kako je Osječanima 13 članova te udruge kuhalo riblji paprikaš u kotlićima od 80 litara.

 - Za potrebe današnje podjele ribljeg paprikaša potrošili smo oko 500 kilograma šarana, deset kilograma mljevene paprike, 70 kilograma luka i deset litara vina - rekao je Tomić.

U Rijeci podijeljene pržene srdele, bakalar na gulaš i crno vino

Na Korzu u središtu Rijeke na Badnjak je tradicionalno priređena fešta na kojoj su građanima podijeljene porcije prženih srdela i bakalara na gulaš te vino.

 Unatoč kiši, okupilo se mnogo građana pa je 4000 porcija prženih srdela brzo podijeljeno. Nakon toga podijeljeno je i 3000 porcija bakalara na gulaš te isto toliko čaša crnog vina.

Na feštu su stigli i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, njegov zamjenik Marko Filipović, predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, direktor Studentskog centra Dinko Jurjević i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

 Organizatori fešte su Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji sa Studentskim centrom riječkoga Sveučilišta, a podjelu hrane omogućili su mnogi pokrovitelji. Tvrtke Plodine, Brodokomerc Nova, PIK Rijeka i Agrolaguna darovale su 250 kilograma bakalara, 150 litara maslinova ulja, 400 kilograma krumpira, 40 kilograma luka, 10 kilograma češnjaka i 250 litara crnog vina. Na Korzu su se mogli probati i kanapei od bakalara na bijelo te žlahtina.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.