Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Srbiji će ženi transplantirati penis: 'Bit će jako teško, ali...'

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Profesor Miroslav Đorđević će prvi u svijetu ženi koja je transrodni muškarac transplantirati muški spolni organ. U svijetu su dosad urađena četiri ovakve zahvata, ali muškarcima koji su izgubili dijelove spolovila

Do sada neviđeni medicinski pothvat - transplantacija muškog spolnog organa, ali ženskoj osobi uskoro će biti izvedena u Srbiji na čelu sa profesorom dr. Miroslavom Đorđevićem (53), urologom i svjetski priznatim kirurgom u oblasti transrodne medicine, piše srpski Kurir.

Profesor Đorđević postat će tako prvi u svijetu koji će ženi koja je transrodni muškarac transplantirati muški spolni organ. Naime, do sada u svijetu urađene četiri transplantacije ove vrste, dvije u Južnoj Africi i dvije u Americi, ali su u pitanju bili muškarci koji su izgubili dijelove spolnog organa.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Ta četiri pacijenta su imala neke dijelove penisa i onda se na te dijelove transplantira ono što nedostaje. To je u neku ruku lakše zato što je to muška anatomija, muški spolni organ, već imaju neku bazu. Sada imamo ženu kao kandidata koja je dala sve potrebne suglasnosti za transplantaciju - kazao je za Blic profesor Đorđević te dodao da im je ostalo još završavanje papirologije vezano za etičke i sociološke probleme, nakon čega slijedi dobivanje muškog spolnog organa od donora.

Duge pripreme za operaciju

Profesor Đorđević kaže da je operacija vrlo kompleksna i da očekuje da će trajati minimalno 20 sati. Pacijent se već dugo priprema za samu transplantaciju

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
- Mora se povezati mnoštvo najsitnijih krvnih žila i živaca, da bi za početak, muški spolni organ opstao, a zatim i funkcionirao nakon toga - istaknuo je Đorđević te dodao kako će osposobljavanje muškog spolnog organa biti znatno teže jer je sama funkcija mokrenja kompleksnija kod muškaraca nego kod žena. 

- Mokraćna cijev kod muškaraca dužine je oko 30 centimetara, dok je kod žena dva do tri centimetra. Mora će se voditi računa i o erektilnoj funkciji za penetrativne seksualne odnose. U slučaju da to ne radi, postoji zlatna rezerva u vidu penilnih implanta koji uveliko potpuno oponašaju erektilnu funkciju - objašnjava dr Đorđević.

Transplantacija bi trebala biti obavljena do kraja godine.
 

Komentari (67)
  • Tko bi to mogao biti? Ante Brnabić?

    2. 6. 2018,   14:17
  • Da nije to možda ona njihova premijerka?

    2. 6. 2018,   14:57
  • A hoće joj ostat čuča?da sam ili sama sebe može nategnut.

    2. 6. 2018,   15:18