Obavijesti

News

Komentari 67

U Srbiji će ženi transplantirati penis: 'Bit će jako teško, ali...'

U Srbiji će ženi transplantirati penis: 'Bit će jako teško, ali...'
1

Profesor Miroslav Đorđević će prvi u svijetu ženi koja je transrodni muškarac transplantirati muški spolni organ. U svijetu su dosad urađena četiri ovakve zahvata, ali muškarcima koji su izgubili dijelove spolovila

VIDEO

Do sada neviđeni medicinski pothvat - transplantacija muškog spolnog organa, ali ženskoj osobi uskoro će biti izvedena u Srbiji na čelu sa profesorom dr. Miroslavom Đorđevićem (53), urologom i svjetski priznatim kirurgom u oblasti transrodne medicine, piše srpski Kurir.

Profesor Đorđević postat će tako prvi u svijetu koji će ženi koja je transrodni muškarac transplantirati muški spolni organ. Naime, do sada u svijetu urađene četiri transplantacije ove vrste, dvije u Južnoj Africi i dvije u Americi, ali su u pitanju bili muškarci koji su izgubili dijelove spolnog organa.

- Ta četiri pacijenta su imala neke dijelove penisa i onda se na te dijelove transplantira ono što nedostaje. To je u neku ruku lakše zato što je to muška anatomija, muški spolni organ, već imaju neku bazu. Sada imamo ženu kao kandidata koja je dala sve potrebne suglasnosti za transplantaciju - kazao je za Blic profesor Đorđević te dodao da im je ostalo još završavanje papirologije vezano za etičke i sociološke probleme, nakon čega slijedi dobivanje muškog spolnog organa od donora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Duge pripreme za operaciju

Profesor Đorđević kaže da je operacija vrlo kompleksna i da očekuje da će trajati minimalno 20 sati. Pacijent se već dugo priprema za samu transplantaciju


- Mora se povezati mnoštvo najsitnijih krvnih žila i živaca, da bi za početak, muški spolni organ opstao, a zatim i funkcionirao nakon toga - istaknuo je Đorđević te dodao kako će osposobljavanje muškog spolnog organa biti znatno teže jer je sama funkcija mokrenja kompleksnija kod muškaraca nego kod žena. 

- Mokraćna cijev kod muškaraca dužine je oko 30 centimetara, dok je kod žena dva do tri centimetra. Mora će se voditi računa i o erektilnoj funkciji za penetrativne seksualne odnose. U slučaju da to ne radi, postoji zlatna rezerva u vidu penilnih implanta koji uveliko potpuno oponašaju erektilnu funkciju - objašnjava dr Đorđević.

Transplantacija bi trebala biti obavljena do kraja godine.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.