Obavijesti

News

Komentari 116

U Srbiji i BiH zubari su čak tri puta jeftiniji nego u Hrvatskoj

U Srbiji i BiH zubari su čak tri puta jeftiniji nego u Hrvatskoj
1

DENTALNI TURIZAM: Za zahvate koji traju tjedan ili dva ordinacije u Novom Sadu osiguraju pacijentu smještaj i hranu, a i dočekat će ga u zračnoj luci te prevesti

VIDEO

Usluge stomatologa u Srbiji i BiH gotovo su tri puta jeftinije nego u Hrvatskoj. Za veće zahvate, koji traju tjedan ili dva, većina stomatoloških ordinacija u Novom Sadu, primjerice, osigurat će vam i smještaj i hranu. 

Dočekat će pacijenta u beogradskoj zračnoj luci i odvesti ga stomatologu. Sve je uključeno u cijenu. Hrvati koji su tamo ugrađivali implantate puni su hvale za novosadske stomatologe. 

Bosna i Hercegovina još ne nudi smještaj, ali noćenje se u privatnom smještaju u centru Sarajeva može naći već za 20 KM, što je oko 80 kuna. Privatnih stomatologa ima i u gradovima blizu hrvatske granice, pa se nakon brušenja, vađenja zuba, liječenja i svega što se radi prije stavljanja navlaka ili mosta može i ići kući te se vratiti za pet-šest dana po nove, blistave zube. U BiH mnogi stomatolozi nude besplatne usluge koje prethode većim zahvatima, poput mijenjanja navlaka na jednoj ili obje čeljusti. Vađenje zuba ili liječenje uračunati su u cijenu navlaka. 

- U Hrvatskoj su tražili 35.000 kuna da mi ‘srede’ gornju čeljust. Dentalni kirurg u Bosni rekao je da neke stvari, poput ugradnje implantata ili dogradnje kostiju, koje su mi naši predložili, uopće nisu potrebne. Navlake za 12 zuba platila sam 6700 kuna - rekla je čitateljica oduševljena uslugom u Bosni i Hercegovini. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pitali smo našu stomatologinju o razlikama u cijeni. 

- Cijene materijala koje koriste stomatolozi u Hrvatskoj i Srbiji su iste. Kao i opreme. U Srbiji je jeftiniji najam prostora za ordinaciju, a i cijena rada je niža - rekla je doktorica dentalne medicine Sanja Vuić. 

Naši po jeftinije zubarske usluge idu u BiH te Srbiju, a stranci dolaze k nama. 

- Dođu nam iz Australije, Švicarske, Slovenije i Italije, najčešće zbog implantata i protetike. To su najskuplje usluge u stomatologiji i najveće su uštede. I do 80 posto skuplje su u Italiji i V. Britaniji - dodala je dr. Vuić. 

Kaže kako k njoj najčešće dolaze naši koji žive u inozemstvu, a ponekad i stranci po preporuci.

Dentalni turizam je najrazvijeniji u Istri, Rijeci i Opatiji. Neke poliklinike imaju aranžmane i dovode ljude iz Italije na tretmane. Dentalnog turizma ima i u Zagrebu, a s tim je počeo i Split. 

- Britanci prije dolaska vole sve dogovoriti mailom, a Talijani vole pričati, pa će to učiniti telefonski - dodala je dr. Sanja Vuić.

Istra im je blizu, a znaju i talijanski

Dentalni turizam kod nas je najrazvijeniji u Istri, Rijeci i Opatiji. Oni praktički rade samo s Talijanima. U tim krajevima znaju talijanski, što je Talijanima važno jer ne žele komunicirati na engleskom. Talijani vole sve dogovoriti telefonski, a vole i kad se netko trudi oko njih.

HZZO plaća bijele plombe za djecu, a odraslima samo za prednje

Svi koji imaju obavezno zdravstveno osiguranje mogu kod stomatologa koji ima ugovor s HZZO-om basplatno liječiti i vaditi zub i očistiti kamenac do dva puta godišnje. Bijele plombe za odrasle su besplatni za sjekutiće i očnjake. Za ostale zube imaju pravo na amalgamske, a bijele moraju platiti prema cjeniku Hrvatske komore dentalne medicine. Dobivanje djelomične ili totalne zubne proteze ovisi o dobi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor