Obavijesti

News

Komentari 12

U svom muzeju čuva baš sve: Priznanje Pape i - vlastiti lijes

U svom muzeju čuva baš sve: Priznanje Pape i - vlastiti lijes
41

Na posveti na talijanskom jeziku među ostalim piše: U ime Boga, papa Pio XI daje blagoslov pokojnome Giovanniju Codiglia za svoje zasluge. Na dnu dokumenta je originalni vatikanski pečat te potpis pape

VIDEO

Giulio Codiglia (66) iz Bašanije u Istri u kući je napravio pravi muzej sa više od 4000 fotografija svoje obitelji i prijatelja, ali i poznatih ljudi koje su obogatili njegov život.

Sve ih je stavio na zidove u kući da ga podsjećaju na bogato životno iskustvo. Svaki dio svog života Giulio je obilježio fotografijom, a jedan zid krasi i jedan od najvažnijih dokumenata i priznanja, onog pape Pija XI.

- To je veliko priznanje koje je dobio moj pradjed, a ja imam originalan uokvireni dokument. Nakon rasula Austrougarske monarhije lječilište u Savudriji kupio je moj pradjed Giovanni za 52.000 lira. Godine 1924. on preprodaje lječilišnu kuću i okolni teren općini Grazu za 140.000 lira. S tim novcem je pomogao je crkvi u Poreču i Piranu. Bio je jako vezan za crkvu i dragog Boga, a jedan stric mi je studirao za svećenika. Prema fotografiji i pričama, stric Luka je 12. 2. 1925. godine bio je pozvan od pape Pija XI u Vatikan i dobio je od njega priznaje za pradjeda, koji na žalost nije dočekao papino primanje jer je u međuvremenu preminuo - ispričao je Giulio.

Godinama Giulio nije niti znao za to visoko priznanje koje pripada njegovoj obitelji i bio je presretan kada ga je pronašao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Duško Marušić/Pixsell
41
| Foto: Dusko Marusic/PIXSELL, Reuters

Na posveti na talijanskom jeziku među ostalim piše: U ime Boga, papa Pio XI daje blagoslov pokojnome Giovanniju Codiglia za svoje zasluge. Na dnu dokumenta je originalni vatikanski pečat te potpis pape.

- Volim sakupljati starine, posebno fotografije i dokumente. Sve je to moja povijest. Osim toga meštar sam od karnevala već 30 godina jer moj svijet je veselje, radost i pjesma - ispričao je taj umirovljeni poštar. 

"Umrijet ću 2051. godine, ali lijes sam si napravio po mjeri"
"Umrijet ću 2051. godine, ali lijes sam si napravio po mjeri"

Napravio se je lijes po mjeri

O Giuliju smo već pisali 2011., a tad nam je u svom muzeju pokazao lijes od stakla koji je sam napravio. Uz to napisao si je i osmrtnicu, na kojoj se, osim godine rođenja, 1951., nalazi i godina njegove smrti, 2051., sa zvijezdom petokrakom na osmrtnici.

Duško Marušić/Pixsell

- Na mojoj osmrtnici na talijanskom jeziku piše rođen da bi jeo i pio, umro jer je previše pio. Lijes sam prošle godine napravio po mjeri, a dug je dva metra. Ispod staklenog lijesa stavio sam sve novinske članke s naših fešta, najviše s maskenbala jer sam bio vrlo aktivan. Kad mi dođu prijatelji, u šali legnem u lijes. Moji prijatelji znaju da sam veliki šaljivdžija pa im lijes u kući nije bio šokantan. Zvijezdu sam stavio zbog onih davnih prošlih vremena u kojma sam i ja živio - kaže Codiglia. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina