Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"U tlu su pronađene velike koncentracije mineralnih ulja"

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Grad Slavonski Brod je reagirao na konferenciju za novinare koju je u peta održao Crodux. U Croduxu kažu da nema šanse da je istjecanje krivo za onečišćenje vode. Grad to opovrgava

Rezultati neovisne analize tla, koju je Grad Slavonski Brod zatražio od laboratorija iz Rijeke, dokazali su prisutnost vrlo velikih koncentracija mineralnih ulja i BTEX-a u uzorku tla uzetog s mjesta ekološkog incidenta, stoji u priopćenju koje je slavonskobrodska gradska uprava poslala medijima nakon današnje konferencije za novinare tvrtke Croduxa.

crodux TVRDE DA NISU KRIVI Crodux: 'Nema teorije da je istjecanje krivo za onečišćenje'

"Prema njihovim tvrdnjama (Crodux), nema teorije da je benzin kriv za onečišćenje vode u Slavonskom Brodu jer u analizi nije pronađen ni u tragovima, a istodobno Grad Slavonski Brod raspolaže jasnim dokazima da su te tvrdnje netočne", stoji u priopćenju.

Za Grad Slavonski Brod sporna je i tvrdnja Croduxa kako je završena sanacija produktovoda. S tim u vezi gradska uprava priložila su odluku Hrvatskih voda od 5. travnja kojom se ne dopušta nastavak radova na produktovodu zbog visokog vodostaja Save.

IDUĆI TJEDAN NORMALIZACIJA Crodux: Istjecanje benzina smo sanirali, to nema veze s vodom

Iz Grada pitaju kako su, unatoč visokoj razini rijeke, pripremni radovi uopće mogli početi s obzirom na to da je u to vrijeme vodostaj Save bio još viši. Među spornim pitanjima za Slavonski Brod je i količina od 59.000 litara naftnih derivata koji su odvezeni tijekom sanacije mjesta ekološkog incidenta. Iz Grada se pozivaju na prijašnje tvrdnje Croduxa da je produktovod prazan, uz to kažu da još "nema ni odgovora na pitanje je li zatražena prethodna suglasnost za radove na ispitivanju i sanaciji produktovoda te jesu li i koje dozvole izdane za te radove". Ponavljaju i kako nema odgovora na pitanje kako se mogao dogoditi nagli pad koncentracije ugljikovodika u vodi za piće.

Marko Lukunić/Pixsell 'TO JE TRAGEDIJA, ALI...' Čermak: Optužbe su laprdanja. Crodux nije kriv za onečišćenje

Dio rješenja slavonskobrodska gradska uprava vidi u ispitivanju produktovoda u cijeloj dužini, što, po njihovim tvrdnjama, nije učinjeno.

Ekološki incident na naftnom produktovodu dogodio se 28. ožujka tijekom tlačne probe dušikom. Dva dana poslije u uzorcima vode uzetim s vodocrpilišta u Slavonskome Brodu utvrđene su visoke koncentracije ugljikovodika te je Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije vodu proglasio neispravnom za piće. Nakon toga pokrenuta je procedura aktivacije Stožera civilne zaštite Grada Slavonskoga Broda i Brodsko-posavske županije.

Slavonskobrodsko vodocrpilište vodom opskrbljuje oko 90.000 stanovnika Slavonskoga Broda i šest susjednih općina. Stanovnici tog područja do 9. travnja pitkom su se vodom opskrbljivali iz cisterni i spremnika koje su osigurali stožeri civilne zaštite. 

 

Komentari (29)
  • Prije nego su primjetili da naftovod ili po novom prodoktovod curi prošlo je oh ho ho vremana, . Kad su otkrili da negdje curi , još nisu znali gdje curi , a curi i dalje, kad su otkrili gdje curi, nemožeš to momentalno zaustavit. Tak da tih 150 litara su bajke za malu djecu, treba to pomnožiti bar s 1000......

    13. 4. 2018,   19:10
  • Svadaju se tko je kriv? Zar ne postoji lanac odgovornosti, u Njemackoj nahebe onaj na vrhu lanca kod nas onaj na dnu, odnosno radnici koji su dobili zapovjed, a ne glavonja koja je dala tu zapovjed!

    13. 4. 2018,   18:57
  • a kaj sad.... za 200g budu neke druge generacije pumpale naftu iz brodskog predgrađa

    13. 4. 2018,   19:13