Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'U toj kući u Bisku bilo je 1000 stršljena! To još nisam doživio'

None Foto: Screenshot/YouTube/Dalmacija danas

Kaže se da tri uboda stršljena imaju učinak ugriza poskoka. Lopatom sam razorio gnijezdo, ali tek nakon što sam sprejem dobro tretirao cijelu prostoriju, kaže triljski pčelar

Ne prestaje najezda stršljena u cijeloj Hrvatskoj, a u dalmatinskoj Zagori stanovnici vode pravi rat protiv ove opasne vrste kukaca. Rade svoja gnijezda posvuda, od vrtova, okućnica, potkrovlja, garaža pa sve do samih kuća, piše Dalmacija danas. 

POGLEDAJTE VIDEO:

'NIKAD NISAM VIDIO VEĆE' Bilo je to gnijezdo užasa: Uspio je istrijebiti 320.000 stršljena!

– Kako posjedujem kompletno zaštitno odijelo, ljudi me već svakodnevno zovnu. Primjerice, danas smo po pozivu ušli u kuću u Bisku. Bio sam u pratnji lokalnih vatrogasaca, ali u samu prostoriju gdje se nalazilo gnijezdo dugačko oko 80 centimetara ušao sam sam. Vjerujte, nije nimalo lako ući u prostoriju s oko 1000 stršljena, nikada ne znate hoće li vam se koji provući kroz nogavicu. Kaže se da tri uboda stršljena imaju učinak ugriza poskoka. Lopatom sam razorio gnijezdo, ali tek nakon što sam sprejem dobro tretirao cijelu prostoriju – ispričao je u utorak za Dalmaciju danas Božidar Žuljević, predsjednik triljske Udruge pčelara.  

An Asian hornet, Latin name "Vespa Velutina", is seen in Vertou OPASAN PREDATOR Azijski stršljen je na granici: 'Prva na udaru će biti Istra'

Kaže da intervenira diljem Cetinske krajine, ali da tako ekstreman slučaj kao u utorak još nije doživio.  

POGLEDAJTE VIDEO (izvor: Dalmacija danas):

 

– Teško je to opisati. Nema jedinke koja je kraća od 3 centimetra. Prije nekoliko dana isto sam ušao u jednu obiteljsku kuću u kojoj su stršljeni “okupirali” prozor i uboli čovjeka u glavu – rekao je poznati pčelar. 

Ne ugrožavaju stršljeni samo ljude jer posebnu opasnost predstavljaju za pčele. Uništavaju cijele pčelinje zajednice čime uzrokuju ogromne štete. 

ZAPALILI NAMETNIKE Lovci na stršljenove: 'Gnijezdo je bilo dugačko čak 1,5 metara'

Triljski pčelar savjetuje građanima da ne uklanjaju sami velika gnijezda stršljena, već da u pomoć pozovu vatrogasce.

Komentari (28)
  • Ovaj video je pokazao sve ono što se ne radi ako nađeš gnjezdo stršljenova.

    19. 9. 2018,   11:19
  • Ništa neobično za ovo doba godine. Ovaj pčelar nije baš jako iskusan.

    19. 9. 2018,   11:29
  • da ih je kako prebaciti u parlament

    19. 9. 2018,   11:17