Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U tri vježbe sudjelovat će 750 naših vojnika i 4500 saveznika

None Foto: MORH

Vježba Immediate Response 19 provest će se od 10. svibnja do 6. lipnja na vojnom poligonu "E. Kvaternik" u Slunju i u vojarni "Josip Jović“ u Udbini, te na području Slovenije i Mađarske

U organizaciji Zapovjedništva američkih snaga za Europu (USEUCOM) i u koordinaciji s članicama NATO saveza i partnerskim zemljama, u svibnju i lipnju u Hrvatskoj će se održati tri međunarodne vojne vježbe u kojima će sudjelovati oko 750 pripadnika Hrvatske vojske i oko 4500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja te 60-ak zrakoplova, više od 30 helikoptera i oko 800 vozila, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva obrane RH.

Riječ je o vježbama Immediate Response 19, Astral Knight 19 i Swift Response 19 kojima će se zapovijedati iz američkog Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu iz Wiesbadena u Njemačkoj, koje je u ulozi Zapovjedništva koalicijskih snaga.

Prva će početi vježba Immediate Response 19, vježba kojom će Hrvatska vojska obilježiti 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO-u.

Vježba Immediate Response 19 provest će se od 10. svibnja do 6. lipnja na vojnom poligonu "E. Kvaternik" u Slunju i u vojarni "Josip Jović“ u Udbini, te na području Slovenije i Mađarske.

Ova vježba glavni je obučni događaj u Hrvatskoj u ovoj godini, a provodit će se u dvogodišnjem ciklusu s težištem na uvježbavanju vojne mobilnosti. U vježbi će sudjelovati 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke. Hrvatskim oružanim snagama  dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta. Direktor vježbe Immediate Response 19 je general pukovnik Christopher Cavoli, a zamjenik direktora vježbe je brigadni general Boris Šerić iz Hrvatske kopnene vojske. Tako će, uz sudjelovanje u sastavu multinacionalne bojne, Oružane snage RH sudjelovati i s 15-ak pripadnika na različitim lokacijama izvan hrvatskog teritorija, u zapovjednim strukturama viših zapovjedništava i kontrolne grupe vježbe (EXCON).

Vježba "Astral Knight 19" je vježba Američkih zračnih snaga u Europi (USAFE) koja će se održati od 3. do 6. lipnja u zračnom prostoru sjevernog Jadrana koji je dio zračnog prostora Talijanske Republike, Republike Slovenije i Republike Hrvatske. U vježbi će sudjelovati oko 50 zrakoplova američkih, hrvatskih i talijanskih oružanih snaga. Hrvatska vojska pruža potporu kao zemlja domaćin, a u vježbi sudjeluje s dva aviona MiG-21 iz sastava Eskadrile borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tijekom provedbe aktivnosti u zračnom prostoru, koristi će se i vojarna u Puli, gdje će privremeno biti smještena razmjestiva radarsko-komunikacijska postaja, Air Control Squadron (ACS) koja će davati dodatnu potporu u radarskoj slici za kontrolu i nadzor prostora vježbe.

"Swift Response 19" je vježba američkih snaga u Europi, koja se provodi u cilju uvježbavanja američkih zračnih snaga, a provest će se tijekom lipnja na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj.

Tema: Hrvatska

Komentari (4)
  • borbena spremnost je jako bitna. neprijatelj nikad ne spava i zato mi moramo biti budni. kako prepoznati neprijatelja? ima podočnjake od nespavanja. isto ko i mi od budnosti! nego hajdmo mi na bitno, zašto ne bi tih 4500 saveznika došlo s plugovima na gusjeničarima, pa da slavoniju konačno preoremo kako bog zapovjeda? zemlja je dosta godina odležavala, odmorila se, i rodila bi bolje nego onih biblijskih sedam rodnih!

    8. 5. 2019,   20:46
  • Osobno me zanima koliko je vas "komentatora" bilo na dragovoljno odsluženju vojnog roka?

    9. 5. 2019,   05:50
  • Dok vam narod kopa po kontejnerima i organiziraju se non stop neke humanitarne akcije za lječenje ili za odjele u bolnicama vi spremate vojne vježbe.Kolko će to stajati?A ko će to nas napast?Dajte prestanite se igrati rata!

    9. 5. 2019,   07:58