Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'U tu se medijsku operaciju uključila stara struktura Udbe'

None Foto: Borna Filic/PIXSELL

Već sam prije rekao neke stvari i ne želim ponavljati. Jako je zanimljivo kako su navodni mailovi i sms-ovi koji su navodno pronađeni kod Varge, kad su u pitanju druge osobe – sve je laž, kaže Brkić

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nazvao je dezinformacijama medijske napise vezane uz aferu "sms" te je ocijenio da se "u tu medijsku operaciju uključila stara struktura Udbe".

Brkić je dodao kako ne želi ponavljati jer je o aferi "sms" govorio i prije. 

"Već sam prije rekao neke stvari i ne želim ponavljati. Jako je zanimljivo kako su navodni mailovi i sms-ovi koji su navodno pronađeni kod Varge, kad su u pitanju druge osobe – sve je laž. Cijela hrvatska javnost zna da se spominjalo puno imena, a samo kad sam ja u pitanju i kada je moje ime i prezime u pitanju, onda je sve istina. Zašto je to tako, jako je zanimljivo", izjavio je Brkić prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na molbu da komentira to što se njegovo ime spominje iza mogućeg prisluškivanja ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te ima li veze s ljudima koji se spominju u aferi "sms" (Franjo Varga i Blaž Curić).

U vezi s, kako je rekao, dezinformacijama u medijima, rekao je kako je zanimljivo to što je prošlog vikenda proglašen "malim Rankovićem".

"Koliko znam i koliko sam upućen u povijest, 'mali Ranković' je bio suradnik zločinca Tita i pao je zato što je prisluškivao Tita i Jovanku. Sada se mene stavlja u kontekst i jučer u medijima izlazi dezinformacija da sam ja prisluškivao ministra unutarnjih poslova i predsjednika hrvatske Vlade, samo ne znam jesu li spomenuli Jovanku", rekao je Brkić.

Ustvrdio je i kako je "evidentno da se u tu medijsku operaciju uključila stara struktura Udbe" jer je, dodao je, to njezin "obrazac takvih dezinformacija, priča i konstrukcija".

Jandroković o aferi SMS: Od nadležnih državnih tijela očekujem da utvrde istinu

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u srijedu kako nema saznanja o navodnom prisluškivanju ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, o čemu piše tjednik Nacional vezano uz aferu SMS, ističući kako očekuje da nadležna državna tijela utvrde istinu.

"O tome nemam službenih informacija, pročitao sam to u medijima. Ako je postojala takva skupina, onda je to nešto s čime se država treba obračunati", izjavio je Jandroković novinarima prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, upitan o aferi SMS i napisima o navodnom prisluškivanju ministra Božinovića.

Očekuje da nadležna državna tijela i ljudi koji u njima rade profesionalno odrade svoj posao i da točno utvrde što se događalo vezano za tu aferu.

Jandroković je istaknuo kako o tome ne može nagađati na temelju medijskih napisa, niti to može objektivno procijeniti jer nema nikakvih službenih informacija. Smatra kako to nije pitanje samo tajnih službi, već i DORH-a, policije te svih institucija koje se time bave.

Vrijeme je da konačno dobijemo jasnu sliku što se zaista događalo

"Vrijeme je da konačno dobijemo jasnu sliku što se zaista događalo, koji su to ljudi, ako se to zaista događalo, bili povezani s takvim radnjama te nakon toga očekujem da će nadležno državno tijelo provesti sve postupke kako bi se taj tumor skinuo s hrvatskog društva", naglasio je Jandroković.

Dodao je da se država, ako je netko htio prisluškivati ministra unutarnjih poslova te ako postoje dokazi o tome, s time mora obračunati. "Važno je utvrditi što je bilo i da se počinitelji tih dijela, sukladno zakonu, kazne", poručio je.

Upitan hoće li na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a pitati potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića ima li veze s tom aferom, odgovorio je kako ne želi nikome suditi na temelju medijskih tekstova, već će istinu o tome utvrditi nadležne službe.

Kuščević: Esih je nervozna jer gubi izbore 

 Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević je, upitan o objavi predsjednice Neovisnih za Hrvatsku Brune Esih na Facebooku kojom je današnju obljetnicu oslobođenja Zagreba od fašista nazvala "obljetnicom pada grada", ocijenio kako je ona "očito nervozna zbog činjenice da gubi izbore za Europski parlament i stoga nas vraća u 1945. godinu".

 "Svi Hrvati i HDZ znaju da je Domovinski rat temelj stvaranja Hrvatske, a antifašizam je jedna od tekovina koju moramo cijeniti", rekao je Kuščević.

 Na pitanje kako komentira rezultate istraživanja po kojima je Hrvatska vrlo nisko po razini usluge javnog servisa i otvorenosti javne službe, odgovorio je kako će digitalizacija doprinijeti otvorenosti i transparentnosti te dostupnosti i brzini naše javne uprave. Najavio je da će za desetak dana potpisati projekt vrijedan 350 milijuna kuna za Centar dijeljenih usluga.

 Kuščević smatra kako rezultati istraživanja nisu realni jer je u njega uzeto 38 najrazvijenijih zemalja svijeta.

 

Komentari (143)
  • Jesi glup Brkiću. I uz to prevarant i krimos, kao i brat ti. Koja stara struktura Udbe, svi su oni, iz Udbe, odavna partili na onaj svijet. Samo si ti, Stari Bosanac i lažljivac, ostao, da varaš ovaj hrvatski narod, a u Hrvatskoj se nisi niti rodio.

    8. 5. 2019,   17:33
  • Hahahaha a u toj staroj strukturi sve odreda čalnovi hadezeja...priobukli kapute..

    8. 5. 2019,   17:31
  • Mafija

    8. 5. 2019,   17:27