Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U udžbeniku povijesti: 1861. u Saboru bili HDZ, SDP i HNS...

None Foto: Anto Magzan/Igor Soban/PIXSELL

LEKCIJA IZ POVIJESTI: U udžbeniku iz povijesti za sedmi razred osnovne u lekciji o Hrvatskom saboru iz 1861. stoji slika hrvatskih stranaka HDZ-a, HSLS-a, HNS-a, SDP-a...

Uopće ne mogu vjerovati da to tamo piše. Ako je zaista tako, a to mi je i dalje potpuno nevjerojatno, onda je to notorna glupost, komentirao je povjesničar Neven Budak osvrnuvši se na spornu lekciju u udžbeniku iz povijesti.

U njoj, ispod naslova “Hrvatski sabor 1861.”, stoji prikaz nekoliko hrvatskih političkih stranaka koje u to doba nisu postojale. To su: HSLS, HDZ, Hrvatski laburisti, HSP, IDS-DDI, HDSSB, SDP i HNS. Budak je istaknuo kako su obojica autora udžbenika, Krešimir Erdelja i Igor Stojaković, visoko kvalitetni stručnjaci te kako udžbenik s takvim sadržajem nipošto ne bi mogao biti odobren. Uvjeren je kako uz lekciju mora stajati određeni zadatak jer, kako kaže, lekcija sama za sebe nema nikakvog smisla. Da je takav postupak propust, ne samo autora, nego i cijelog Ministarstva znanosti i obrazovanja, slaže se i Gordan Ravančić, pomoćnik ravnateljice Hrvatskog instituta za povijest.

- Najveći problem je grafički sadržaj uz lekciju. Gornji grafički prilog pomalo je nesretno odabran jer se sastoji od loga i amblema današnjih političkih stranaka - rekao je Ravančić.

Dodao je da smatra kako sama grafika nije u svezi s osnovnim tekstom udžbenika.

- Reći da su današnje stranke postojale u 19. stoljeću je kao da kažete da gradom šetaju dinosauri. Svakako bi bilo bolje da se negdje nalazi pojašnjenje kako ti amblemi ne pripadaju strankama iz 19. stoljeća, no što je, tu je - rekao je Ravančić. Ipak, svaki školski učitelj osobno može odlučiti hoće li u nastavi koristiti udžbenik koji je odobrilo ministarstvo. Profesor povijesti i geografije u Hotelijersko-turističkoj školi u Zagrebu Hano Uzeirbegović rekao je da osobno nije vidio sporni udžbenik, no istaknuo je da su navedeni podaci pogrešni.

U to vrijeme nije postojao takav oblik političkog života.

Uzeirbegović pretpostavlja da su autori time htjeli povući paralelu tadašnjeg i današnjeg hrvatskog političkog života.

- Ne znam zašto bi to autor stavio u udžbenik, pa ne znam ni kako bih to komentirao. Ali puno naših udžbenika jako je čudno pisano. Kako se mijenjaju političke strukture, tako se mijenja i njihov sadržaj - kaže Uzeirbegović koji se nada da će učitelji koji to vide ipak na kraju odbaciti udžbenik.

Izdavač udžbenika “Tragom prošlosti” je Školska knjiga.

Komentari (80)
  • Vlasnik Skolske Knjige je Ante Zuzul,, iz ZG ogranka klana Zuzul, a rodom iz Grubina, kod Imotskoga. Iz istog sela su i maleri tunela i jos kojecega, Zuzuli iz Sklad gradnje, vlasnici NK Split. Iz okolice istoga grada, su i: : : i trenutno najpoznatiji od svih; Ivica Todoric, Milan Kujundzic, Antun Vrdoljak,,,,,,i jos nemali broj HDZ momaka i divojaka. No vrnimo se nasem Anti. Ante je svoj poslovni uspon poceo, sanacijom ZG smetilista Jakusevac, kou je izvela firma Produkt u njegovomu vlasnistvu. To naravno "nema nikakve veze" sa cinjenicom da je intimni prijatelj sa prvim Zagrepcancem, Mikijem neunistivim. Zaprav, od pocetka 90tih Ante je imal dobar nos s kim treba biti prijatelj. I mic po mic, Ante IZMEDJU OSTALOGA vlasnik je i Skolske Knjige. Kao takav, Ante sigurno ima i oduvjek je imao koga treba u svim ministarstvima obrazovanja, a more biti da IMA i ministarstva obrazovanja, te si stoga covjek more priustiti da u udzbenicima Skolske Knjige pise npr i da su Isus, Majka Bozja, svi sveci, 12 apostola,,,, bili Hrvati.

    17. 3. 2017,   08:15
  • Jel piše kako su već 1862. podjelili fotelje u Hepu, Ini, Holdingu?

    17. 3. 2017,   07:17
  • A tko je Hrvate na ove prostore doveo iz Irana?Pa HDZ normalno.

    17. 3. 2017,   09:07