Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U urni ga poštom poslali kući na sjever Njemačke

None Foto: H.Merdanović 3

Nijemac (79) je prije desetak dana preminuo na ljetovanju u Hrvatskoj. Obitelj ga je odlučila kremirati zbog nižih troškova i urnu poslati poštom

U prepunoj porečkoj pošti u petak je Lorens Legović iz pogrebnog poduzeća Silentium iz Baderne pokraj Poreča pakirao, a potom i poslao urnu s pepelom 79-godišnjeg Nijemca koji je prije desetak dana preminuo na ljetovanju u Hrvatskoj. Njegova obitelj, koja živi na sjeveru Njemačke, odlučila se na kremiranje tijela i slanje pepela s urnom u paketu. Za paket omotan bijelim papirom učvršćen ljepljivom trakom, bez označene vrijednosti, težine 5,5 kilograma, do odredišta udaljenog oko 2000 kilometara pošta je zaračunala samo 178 kuna. Ovakve pakete u međunarodnom prometu u pošti tretiraju kao izdvojene, lomljive, i na njih stavljaju naljepnicu s otisnutom slikom čaše u crvenoj boji koja upozorava na sadržaj paketa. 
- To je paket kao i svaki drugi, ali to tako funkcionira. Urna s popratnom dokumentacijom je zapečatirana i paket se stavlja u drugi paket. Za naše prilike to je malo neobično, ali to tako funkcionira u svijetu. Prema takvim paketima mora postojati određeno poštovanje - rekao je Legović i dodao kako u turističkoj sezoni pošalje više sličnih paketa po cijeloj Europi. Legović objašnjava kako se stranci najčešće odlučuju na ovakvo slanje ostataka umrlih zbog znatno nižih troškova. Da se truplo prevozilo u lijesu, obitelj bi to stajalo više od 2000 eura.

Komentari (4)
  • Čudi me da ga nisu poslali mail-om. Bože pomozi.

    30. 8. 2009,   11:16
  • A dokle smo došli...žalosno

    30. 8. 2009,   09:16
  • Nadam se da primatelj neće na paket iz inozemstva platiti carinu!!!

    30. 8. 2009,   10:02