Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Vladi nemaju novca za svaku bebu, a još ih i diskriminiraju

None Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Ministrica je u proračunu osigurala 31 milijun kuna za mjeru ‘7500 kuna po novorođenčetu’ . Nakon kritika pronašlo se još 70 milijuna kuna na drugoj stavci

Potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i ministrica Bernardica Juretić govore kako je za mjeru zvanu 1000 eura po djetetu osigurano 100 milijuna kuna, a u proračunu stoji 31 milijun kuna.

Gdje su pronašli 70 milijuna kuna, pojašnjavaju nam iz Ministarstva obitelji: “U stavci Dodatni porodiljni dopust i oprema za novorođeno dijete osigurano je 1,25 mlrd. kn. Jednako toliko je planirano za 2017. i 2018., a moguća je preraspodjela sredstava.”

Bivša ministrica Milanka Opačić upozorava da bi zbog ovakve ‘prenamjene’ sredstava dio dosadašnjih korisnika ove stavke mogao biti zakinut. U Hrvatskoj se prosječno godišnje rodi 38.000 djece, iznos od 31 milijun kuna bit će dostatan samo za mjesec i pol dana jer pokriva tek 4100 novorođenčadi. Uz ‘novopronađenih’ 70 mil. kn taj iznos pokrit će oko četiri mjeseca. Počnu li s isplatama od 1. rujna, kakav je za sada plan, svi “potrebiti” koji dobiju dijete od 1. rujna do 31. prosinca jednokratno će si pojačati budžet za 7500 kuna.

Prema izvorima iz Vlade, u Ministarstvu obitelji postoji bojazan da bi ih građani mogli tužiti za diskriminaciju ako će mjeru prilagoditi “potrebitima”, a ne svakom novorođenom djetetu jer naknada se odnosi na novorođenčad, a ne na materijalno stanje roditelja koji će dobiti dijete. Iz Ministarstva nam na to pitanje nisu odgovorili. U međuvremenu je ministrica Juretić pojašnjavala što je Karamarko htio reći rečenicom: “Vlada je socijalno osjetljiva i vjerujte – reformska Vlada jest, da, ali na taj način da tu reformu osjete oni koji su zaslužili, a ne oni koji su potrebiti i siromašni”.

- Poanta jest da se daje za svako novorođeno dijete, ali apsurdno bi se bilo razbacivati. Netko tko ima možda milijune, njemu će 1000 eura doći da počasti prijatelje kad mu se rodi dijete - kaže Juretić.

Komentari (186)
  • Kako ste naporni sa tih 1000 eura da to nije normalno. Karamarko izjavi glupost u kampanji, svi se toga drže i onda je najgluplja stvar postala "najvažnija". Gospođa Juretić pokušava objasniti što je karamarko mislio? Strava! Pustite tih 1000 eura. Ja ih se odričem jer ne znače baš ništa. Ja apeliram na SVE izdajničke političare da nas prestanu pljačkati i zaduživati. I u prošloj i u sadašnjoj i u budućoj vladi. Svako dijete čim se rodi dužno je 10.000 eura koje ste mu uprao VI oteli i onda se raspravlja da li bu mu jednu dali jer ste dobri i brižni? Jadno da jadnije ne može biti. Da imate imalo morala crvenili bi se od srama.

    15. 4. 2016,   17:55
  • Netko tko ima možda milijune, njemu će 1000 eura doći da počasti prijatelje kad mu se rodi dijete - kaže Juretić,....nekim novopečenim roditeljima će taj iznos biti taman za hranu,pelene,dječju kozmetiku prvih dva i pol mjeseca,možda i tri.

    15. 4. 2016,   17:25
  • znaci djeca rođena do 1.rujna nece dobiti nista ili??

    15. 4. 2016,   17:29