Obavijesti

News

Komentari 95

Slavko Linić 'otpisuje' kamate na dugove: Situacija je kritična

Slavko Linić 'otpisuje' kamate na dugove: Situacija je kritična
8

Vlada: Radimir Čačić je prvi put danas najavio izmjene ZOR-a. Ističe da te izmjene 'ne bi smjele dovesti ni do kakve socijalne drame niti zadiranja u prava radnika'

VIDEO

Prvi potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić rekao je kako je potrebno mijenjanje Zakona o radu i to u onim segmentima koji su potpuno neprihvatljivi, a to je, po njemu, apsolutna rigidnost da je on nepromjenjiv, prenosi tportal

Čačić je danas prvi put najavio izmjene ZOR-a, a ističe da te izmjene 'ne bi smjele dovesti ni do kakve socijalne drame niti zadiranja u prava radnika'.

- Mora se poštivati gospodarska situacija i kolektivni ugovori o tome moraju voditi računa - pojasnio je Čačić.

Vlada je na sjednici u Sabor uputila prijedlog Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom. Ministar financija Slavko Linić situaciju u gospodarstvu ocijenio je kritičnom i naglasio da je najveći problem ogromna nelikvidnost.

- Neplaćeni nalozi su blizu 42 milijarde kuna, a problem je rješavan reprogramiranjem i odgodama plaćanja prema državi i bankama. Zato urednim poreznim obveznicima omogućujemo reprogramiranje naplate poreznog duga nastalog do 21. siječnja 2012. i to na rok koji je s 30 produljen na 36 mjeseci. Mogućnost podnošenja zahtjeva za reprogramiranje naplate poreznog duga pod povoljnijim uvjetima dajemo poduzetnicima kojima je reprogram već odobren. Nadalje, kao mjera za naplatu dospjelog, a nepodmirenog poreznog duga predlažemo otpis kamata za porezni dug nastao do 31. siječnja 2012. Pravo na otpis kamata može ostvariti poduzetnik koji je u roku od 30 dana od dana usklađenja stanja duga s nadležnim tijelom uplatio glavnicu poreznog duga za koji je podnio zahtjev za otpis kamata. Tim otpisom dijela poreznog duga nastojimo smanjiti porezni teret poduzetnicima koji su pretrpjeli gubitke usred krize - rekao je Linić te istaknuo da poduzetnik koji zatraži otpis duga ne može podnijeti i zahtjev za reprogramiranje.  

Saboru upućen prijedlog Zakona koji je posvađao Čačića i Holy

Nadalje, Vlada je u Sabor uputila i Nacrt prijedloga zakona o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, koji je nakon svađe Mirele Holy i Radimira Čačića na prošloj sjednici bio skinut s dnevnog reda. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je kako su već u samom nazivu pokušali izbjeći svaku konotaciju i sumnju.

- U prvom članku je naglašeno da ovaj Centar ni na koji način i ni u kojem dijelu ne zadire u regulativna prava drugih i da ni na koji način ne dotiče i ne preklapa se u skladu sa zakonom o trgovačkim društvima.Ono što želimo ovim zakonom je snažan instrument državi da bude informiran i aktivan vlasnik i da ima jasnu politiku upravljanja - rekao je Čačić. 

Vlada je na sjednici smanjila parafiskalne namete, spomeničku rentu i šumske te vodne doprinose za 50 posto. Premijer Zoran Milanović pohvalio se što je kreditni rejting Hrvatske očuvan, te najavio prelazak iz defenzive u aktivnu ofenzivu. Vlada je u Sabor poslala i Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Naime, zbog povećanja osobnog odbitka s 1800 na 2200 kuna, jedinicama lokalne i područne samouprave smanjit će se prihod.

Mijenjaju se prava za vrijeme nezaposlenosti

- Općinama i gradovima udio u porezu na dohodak povećat će se 1,5 posto, a županiji 0,5 posto. Gradu Zagrebu koji ima poseban status udio u porezu na dohodak povećat će se dva posto. Smanjenje udjela za pomoć izravnanja za decentralizaciju funkcije sa 17,5 posto smanjit će prihode u iznosu od 194,3 milijuna kuna - objasnio je Linić. Vlada je usvojila i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Kako je objasnio ministar rada Mirando Mrsić, žene koje su ostale bez posla, a imaju 55 godina imat će pravo na naknadu do ispunjenja odlaska u mirovinu.

- Prijašnjim zakonom žene su gubile pravo na naknadu za nezaposlenost s navršenih 55 godina. Ovom nadopunom želimo riješiti neke neusklađene stvari. Po ovom novom zakonu 511 žena imaju pravo ostvariti svoje pravo. Također smo proširili kriterij i nezaposlenima se ne mogu smatrati članovi trgovačkih društava- rekao je Mrsić.

Milanović: Nije u redu da ministri režije plaćaju duplo

Premijer Milanović je u četvrtak zaključio kako članovi Vlade koji nisu iz Zagreba ne bi sami trebali plaćati naknadu troškova stanovanja u Zagrebu. Ističe kako nije u redu da troškove stanovanja plaćaju dva puta. Osim toga, Milanović je rekao i da ne govori u svoje ime, jer on živi u Donjem gradu, već u ime ostalih članova Vlade koji su iz Splita, Rijeke ili ostalih gradova. Smatra da bi ti članovi Vlade trebali biti oslobođeni plaćanja stanarine i režija, kao što je to slučaj sa saborskim zastupnicima.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...